[成為programmer之路] 完全自學指南

114 回覆
29 Like 110 Dislike
其實我寫野寫到某個位就會冇乜靈感
出post形式比較適合, 等有返靈感再繼續出
但呢個post d負皮...
以前HKU CE 本身要讀CS同EEE兩邊嘅科,已經好多嘢讀,無得minor。CS可以minor stats或其他科。
諗緊minor finance定stat好
師兄有無覺得hku notes質素好差?
C# C++都唔使自己做memory allocation
有冇覺得hku質素好差
玩C++ 後期多數會自己做memory allocation
唔係等同自廢武功
凡親low level 嘅嘢,好多時都涉及直接搞memory
Memory allocation 可以搾乾淨硬件效能
Finance同Stats倆樣都唔太清楚,唔想老點你。

我畢業19幾年,professor都轉晒,notes同而家未必一樣。我讀果時唔覺得有問題。除notes外其實你應該讀埋textbook同去library睇參考書。單靠notes係唔得。
我都覺得只睇notes係唔夠
諗住都買本參考書睇
可能係我個department 差
有同學入cu ust差唔多既科
我睇過教既野
真心覺得cu ust質素高啲
睇得出樓主同我差唔多年代
我嗰時自學都係買書 寫啲好玩嘅嘢畀自己
去fourm 同人交流 寫article 做prototype

不過年代唔同 依家資源容易搵
好多人都係上tutorial site/channel 學啲基本嘢
然後去github 搵啲project 睇下
跟住就嘗試落手
HKU EEE 廢到形容唔到
只不過係『自學』唔啱連登仔聽
唔使介懷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞