[成為programmer之路] 完全自學指南

114 回覆
29 Like 110 Dislike
可摸耳講下寫咗啲咩
香港先冇分別
lm
睇完你呢段都唔知點解要用Linus?
+1 書架有本擺咗好耐
wsl2 la
點樣allocate memory?可唔可以cap啲code嚟睇睇?
我依家學緊C#同C++,但仲未接觸到memory allocation。
library dependency比打code重要,特別係c/c++
circular dependency
出賤價做爛市,搞掂,所以啲人先咁唔中意讀non-cs , it related ,成手爛code 要下手main 仲要做爛哂個市,不過老老實實,如果係有料既又真係唔怕做,問題係多數人portfolio係上GitHub 是撚但抄個project 然後agent 又唔識filter 直接推比人,就做成咗大量只識抄抄貼貼既cost programmer 出現係市場
new咗pointer咪memory allocation

p = malloc (sizeof(int))
remote linux server/macbook
好多人都對Programmer有誤解
以為Programmer淨係需要識寫Code
但係其實Programmer真正要做嘅係解決問題
如果只係識寫Code咁成世都只會係一個揼Code狗
終於唔出負評post了
Software engineer係d人"正名"後對Programmer既稱呼
你要識既野都係一樣, 只係有d觀點與角度上既哲學野唔同左
Wsl2 la
又嚟
Ok的
無知想問下
1.點解需要knowing your OS ?
2.有無邊個網最推薦學programming language?
我上開hyperskill.org唔錯
但好似得java
其他language好似未完整
其中一個係單位轉換器, input 數字同單位, 撳制出result 好似計數機咁
你都可以試下, 好簡單的
1. 如果你用linux, 最起碼要知用緊邊隻distro, 要熟習package manager堆commands (same to macos users), 對以後既development都有幾大影響

2. 我會推薦 https://www.codewars.com/
canada
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞