[成為programmer之路] 完全自學指南

114 回覆
29 Like 110 Dislike
入到行,it日新月異既世界先係痛苦既開始
返工除非好運
搵到間賺到錢又keep住有新tech做既公司
唔好彩入行第一份工就係執屎code monkey
執完一堆屎咩斬學唔到,時間浪費完仲定左型
再搵工又由零出發

仲有programmer要學既最後唔係打code
而係點同人一齊打code, 然後係點叫人去打code
再講以家coding重要性愈黎愈低,因為有大量lib
以家要追埋infra
每一年有新野出都好似一個fresh grad咁
然後年年比班fresh grad or呢種自學人士搶食
揼死code既30過後隨時code monkey都無得撈

果班想話轉行做it既
根本唔係想黎打code而係sell橋
果班人最後識少少就轉做pm 或者sale team

無咩特殊喜好真係唔好踩入programmer
不歸路
寫咗30年C/C++書架連本K&R都無。
十次有九次下家
一個寫鳩code嘅人 想還都還唔到 越寫越鳩 到搞唔到落去就轉工 下家接手就會開始認同自己係IT狗
唔緊 反正擺設黎
無K&R本書,但我寫過K&R C。

#include <stdio.h> main(argc, argv) int argc; char *argv[]; { printf("hello world\n"); }
點夠你玩
就係有d on9 我先比老細屈OT幫你執屎. 仲要做半年就話唔好做要跳.

屌你老母, 根基又無, 寫code main 唔到.
我希望你一事無成.
巴打覺得自學最難係乜
我意思係遇到嘅困難 最難解決係乜
sor講得唔好
最醒都係你
咁你最勁果個project係點樣
冇, 唔想害人
利申: 用緊macbook pro
全部都唔勁
發覺自己遇到既所謂困難大部份都有前人遇過 可以係internet 搵到解決方法
真正困難反而唔係技術上 而係同人之間既溝通
7. Cybersecurity之路
做cybersecurity要對網路安全威脅有認識
要熟悉malware, spyware, virus等等各種攻擊手法, 唔係叫你去hack人,而係要防止比人hack
要有infosec概念, 要識penetration testing同埋vulnerability assessment
要識常用加密法同各種protocols

入門工具有nmap, wireshark等等
到咁上下可以裝隻blackarch或kali黎玩
8. Programmer要有數學底??
絕對要!!!! 因為工作上, 數學係用黎幫你分析同解決問題

你或者會問,電腦唔係會計好曬d數咩??
冇錯, 但依度指既數學唔係計數, 而係做modeling
因為你要做好多數學model去形容一個system, 然後用programming language去implement個model, 特別係game development

一個好簡單既例子, 好多遊戲裡面HP bar既顏色都隨住數值而變
與其寫幾行if else, 好多時都一行過
hpBar.setColour(Colours.gradient(red, green, currentHp / maxHp));

當然libraries已經解決左大部份數學問題, 但唔代表新既問題或一d特別情況都可以用libraries黎解決
所以打好數學底, 一定會用得著
識揀一定係Mac先
之黎Linux
無人會用windows 黎寫code/做design
睇下用黎做咩, 使唔使用到xcode
而家一個科技人有兩三部唔同OS既電腦唔出奇
但如果開發windows 軟件/windows application 的二次開發,又點用MacOS?
係啊, 所以我三隻OS都有
8.1. 數學係AI上既應用

另一個例子就係machine learning, 唔同既artificial neural networks (ANN)可以視為唔同既mathematical models

由最簡單係single layer perceptron到比較複雜既long short term memory
每隻ANN背後都係一堆數學公式

做咩咁多負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞