[John Linux]LIHKG第一個linux討論貼

183 回覆
9 Like 0 Dislike
唔小心format咗裝Elementary os嘅disk partition
跟住入唔返windows
攞隻windows USB 打Fixmbr都救唔返
有咩辦法 ?
sorry新手唔多識

補圖

點救唔返法?打完段command之後出現咗咩訊息?

如果知道個windows exactly係邊個位開始,可以用任何linux手指寫番個partition table但唔好format new partition,之後再救番個mbr
正路裝左win先裝dual boot,即係win擺前面,你記得割左幾多比linux,就係partition end

幾年前第一次裝linux都試過咁柒剷左個partition/mbr/etc,戰戰兢兢咁最後都救得番
寫partition無乜野,唔好format野你寫錯再黎過都唔洗死
搞mbr淆底既話,寫岩個partition之後應該read到個ntfs partition,係手指個os裝個ntfs read既(driver?),潛入去幫自己backup先囉
fixmbr我記得要locate到win先
我得幾年前第一次裝果時整炒過一次既經驗,希望幫到你,巴打加油
自己desktop用arch,公司機就ubuntu
隨身攜帶macbook

wm用開cinnamon
以前試過哂gnome, unity, xfce
因為gnome/unity果d抄mac個ux抄d唔抄d, shortcut又唔同,手指適應唔到寧願用番d近windows傳統界面既野
xfce唔錯但cinnamon外觀fancy d
有朋友介紹我轉i3wm,有無巴絲試過?

KDE點睇?

補圖

點救唔返法?打完段command之後出現咗咩訊息?

如果知道個windows exactly係邊個位開始,可以用任何linux手指寫番個partition table但唔好format new partition,之後再救番個mbr
正路裝左win先裝dual boot,即係win擺前面,你記得割左幾多比linux,就係partition end

幾年前第一次裝linux都試過咁柒剷左個partition/mbr/etc,戰戰兢兢咁最後都救得番
寫partition無乜野,唔好format野你寫錯再黎過都唔洗死
搞mbr淆底既話,寫岩個partition之後應該read到個ntfs partition,係手指個os裝個ntfs read既(driver?),潛入去幫自己backup先囉
fixmbr我記得要locate到win先
我得幾年前第一次裝果時整炒過一次既經驗,希望幫到你,巴打加油

唔該晒巴打
以為個post沉咗自己開post問
完來係因為我裝linux嗰陣冇割個disk partition 俾linux做boot loader
搞到個windows boot loader 俾linux 個 bootloader 食咗
我入咗隻windows usb 喺cmd 打
bootsect /nt60 drive_letter: /mbr
之後fix到了
打返出嚟俾其他同樣情況嘅巴打參考下
介紹下點樣可以o係linux 行windows exe接近原生既表現
可以推動多d人用linux
https://rpmfusion.org/Howto/nVidia
跟住佢個instruction喺Fedora25裝N卡Driver搞到boot唔到入Fedora是否我柒?

不過好好彩嘅係,我直接裝Steam都可以玩到CoH2,GNOME MPV用起上嚟都冇問題
只係mpv個conf有啲難學,GNOME MPV又冇MPC-HC咁可以即時睇返用乜codec、有冇硬解同即時換字幕......
https://rpmfusion.org/Howto/nVidia
跟住佢個instruction喺Fedora25裝N卡Driver搞到boot唔到入Fedora是否我柒?

不過好好彩嘅係,我直接裝Steam都可以玩到CoH2,GNOME MPV用起上嚟都冇問題
只係mpv個conf有啲難學,GNOME MPV又冇MPC-HC咁可以即時睇返用乜codec、有冇硬解同即時換字幕......

唔係,裝display driver不嬲都有伏
係,裝display driver要睇樣

裝proprietary driver啦 nouveau成日有問題

裝proprietary driver啦 nouveau成日有問題

我以為rpmfusion嗰個已經係教我裝N記proprietary driver添,乜唔係架?
不過無所謂啦,橫掂嚟緊砌機我都係用A記卡嘅

Using DNF PackageKit
sudo yum install akmod-nvidia xorg-x11-drv-nvidia-libs
sudo dracut --force
想問下有冇咩linux notes比新手睇?
因為想develop d野, 依家用緊ubuntu 16.04
但係我好多command都唔識, 連files放邊都唔知
上網一條條問題search既話, 感覺好散, 愈睇愈亂
想問下有冇咩linux notes比新手睇?
因為想develop d野, 依家用緊ubuntu 16.04
但係我好多command都唔識, 連files放邊都唔知
上網一條條問題search既話, 感覺好散, 愈睇愈亂

第一個command -> man
主力用ubuntu同centos

不過剩係用command line其實用落分辨唔大...
主力用ubuntu同centos

不過剩係用command line其實用落分辨唔大...

做 dev就有分別架啦
ubuntu 個repo 又新又多
btrfs snapshot

想試 zfs
自用平時用開osx, 同win
server admin 用開linux
裝左個elememtory os 去external usb hdd
雖然一開始setup 好煩,但set 好之後好方便
推幾個app 比大家:
IM: franz (整合web版 wtsapp, telegram, fb, wechat, Gmail)
BT: webtorrent desktop (簡單易用bt client, 非大陸野)
改menu 同dock: menu editor (係app center度)
Media: VLC (唔多講啦)
自用平時用開osx, 同win
server admin 用開linux
裝左個elememtory os 去external usb hdd
雖然一開始setup 好煩,但set 好之後好方便
推幾個app 比大家:
IM: franz (整合web版 wtsapp, telegram, fb, wechat, Gmail)
BT: webtorrent desktop (簡單易用bt client, 非大陸野)
改menu 同dock: menu editor (係app center度)
Media: VLC (唔多講啦)

搞咗好耐就係未搞掂用wine行whatsapp
利申:linux mint新手
想問下dual monitor 既話,個xorg.conf 點打。
同埋想問下xorg.conf係放係邊到。
用緊nvs310同redhat7.2
救命,新機裝Ubuntu、Nvidia1080 driver、同埋相關軟件,裝左足足兩日都搞唔掂,有冇咁難用呀
Mr. A 可唔可以救救我
幾時開第二個討論帖?
仲未搞得掂,剩係個Login Loop都玩死左我
Push
轉用 Manjaro Linux KDE
我用緊Ubuntu但用唔到GUI Desktop
但唔想重裝OS去轉用 Manjaro,有冇唔洗重裝OS既方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞