[John Linux]LIHKG第一個linux討論貼

183 回覆
9 Like 0 Dislike
早排dl左個 mint落nb行雙系統玩下
一揀Nvidia gpu就勁熱兼整唔到dual screen,用返intel果個先正常

裝左driver未?
終於有

我個個仲未有4.9用

linux mint 最新用 4.8-30
終於有

我個個仲未有4.9用

4.8.14-300 @ Korora 25 (Fedora)
終於有

我個個仲未有4.9用

4.8.14-300 @ Korora 25 (Fedora)

distro 提供既 VirtualBox, NDISWrapper 未 support
想係屋企部機裝centos玩下
番新工岩岩接觸到linux
一揀Nvidia gpu就勁熱兼整唔到dual screen,用返intel果個先正常

裝左driver未?

kamui bb都過左黎

幾時有4.9用

裝左driver未?

kamui bb都過左黎

AMD CF係KVM用唔用到?
另外有無巴打一齊研究下KVM行SLI

裝左driver未?

裝左最新果個,就係用Nvidia個driver先揀到Nvidia gpu,一開始 default個 open source driver淨係用到intel
除左ubuntu有咩啱新手
想ui 靚啲
諗住試下用黎做main os 要打機先轉番windows
想ui 靚啲

我覺得openSUSE幾好
但要習慣咩都有好多option比你揀
終於有

我都升咗
其實monjaro /arch Linux 洗唔洗再係security方面自己加d野,利申裸跑
想ui 靚啲

我覺得openSUSE幾好
但要習慣咩都有好多option比你揀

我自己就推薦 Elementary OS,一嚟因為佢係 Ubuntu-based,所以好適合新手用;二嚟因為佢嘅 UI 真係幾靚
Link: https://elementary.io/
(附帶一提,唔少人都唔知喺"Custom"度打$0就可以下載呢個 OS)
想ui 靚啲

https://youtu.be/fzDKo4cLlMM
留名
gtx 108pm0 Ubuntu 16.04 裝唔到opencv, 未uodate到kepler kernel
有冇rpi撚? 呢排玩緊rpi 當HPC咁用
有冇rpi撚? 呢排玩緊rpi 當HPC咁用

Rpi ARM based cluster
高技巧喎巴打
留名
最近想做份project 但係好撚stuck
裝dependencies
搵極都唔岩
因為notebook開唔到機,搵左原廠整,換完hdd先發覺上一手起notebook bios加左密碼
而家開唔到機,焗住用ubuntu

一開始用落都幾順手,用左幾日發覺成日有bug
而家ctrl+alt+t都開唔到terminal
libre office又用唔慣
自己又唔多識用commend

我仲有咩理由用linux
之前補習嗰陣阿SIR部機有問題,用唔到,我當住全班同阿SIR講:「用Linux啦!」之後比全班笑
因為notebook開唔到機,搵左原廠整,換完hdd先發覺上一手起notebook bios加左密碼

開terminal用Xterm嗰啲就得,你想Ctrl+Alt+F1-8去全屏command line? Office軟件少用唔敢講,不過難度同MS嘅差唔多吧?

開terminal用Xterm嗰啲就得,你想Ctrl+Alt+F1-8去全屏command line? Office軟件少用唔敢講,不過難度同MS嘅差唔多吧?

唔明點解用唔慣Libreoffice
根本Libre照跟M$ Office未大執ui之前個樣

如果office 2007之前就用office嘅
反而會唔慣最近幾版M$ office
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞