[John Linux]LIHKG第一個linux討論貼

183 回覆
9 Like 0 Dislike
乜野distro都可以講下,咁大個台無理由咁少人用linux
讀書有用過 ubuntu red hat centos 做server
覺得centos 最user friendly

大個出黎做野 轉左職做p仔 server野好耐都冇掂過 依家都唔係好記得啲command
留名
不過好似冇咩好講
乜野distro都可以講下,咁大個台無理由咁少人用linux

無mra失色不少...
VPS就Debian同ubuntu,notebook就ubuntu
fedora
以前用kde,宜家用咗gnome幾個月,返公司用windows個陣成日下意識fing隻滑鼠去左上角
有冇用linux mint?
openSUSE 德國嘢有保證

用完Linux 慣咗UNIX-like個穩定
就覺得Windows好虧

但煩咗十幾年仲係upgrade/debug呢啲濕星嘢
最後自然就跳咗船去用Mac
正宗UNIX 開個terminal用啪啪聲
VPS就Debian同ubuntu,notebook就ubuntu

我去外國d conference大部份人都係行ubuntu
只識 redhat, centos
btrfs snapshot
玩過下centos, arch

以前用freebsd

我去外國d conference大部份人都係行ubuntu

notebook我貪佢硬件支援多,唔使攪咁多嘢
Ubuntu好似係Linux嘅蝗
專做下游嘢 又對上游冇咩貢獻

無mra失色不少...

條友叫極都唔肯黎

無mra失色不少...

條友叫極都唔肯黎

咪黎左囉
LIHKGMr.A

無mra失色不少...

條友叫極都唔肯黎

咪黎左囉
LIHKGMr.A

Ubuntu好似係Linux嘅蝗
專做下游嘢 又對上游冇咩貢獻

點先算對上游有貢獻

desktop linux ubuntu真係最多人用,不過我會係official down左iso後轉gnome
Lubuntu

不過我識嘅 command 應該唔超過10個
openSUSE 德國嘢有保證

用完Linux 慣咗UNIX-like個穩定
就覺得Windows好虧

但煩咗十幾年仲係upgrade/debug呢啲濕星嘢
最後自然就跳咗船去用Mac
正宗UNIX 開個terminal用啪啪聲

VPS平嘢用Linux Server,Windows Server以前要另外俾錢,好撚貴,VPS要求高,效率低,而家叫做有個PowerShell管理員語言,不過OO嘅複雜過閪,收租佬真係學唔識,Mac我未見過VPS嘅版模有,有授權費估都好撚貴
用緊 Slackware
留名,ubuntu
apricity (arch) 留名
manjaro (arch) 留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞