[John Linux]LIHKG第一個linux討論貼

183 回覆
9 Like 0 Dislike
ubuntu
用開ubuntu, linux mint, 最近試試 Antergos
desktop ubuntu16.04
好多野仲學緊

咁就10年
第一接觸 fedora 係返學時學習需要
之後自己就係屋企裝 debian 同 ubuntu 黎用
各得好好用,只係冇得打機
個時都有因為要打機係以 windows 為主
之後讀書返工加上 d game 越黎越唔岩玩
學改 grub boot menu 最後直頭 set 埋 linux 做 first boot menu
主要用 ubuntu 直到佢強制用 unity
初轉左 xubuntu, lubuntu 係好順好快好輕
操作同 ubuntu 都大致相同都方便
之後發現 linux mint 都 ubuntu base 同 debian base 又試下,覺得 gui 下既操作更方便,咁就開始用佢用到而家

要機可以KVM passthrough 去win cm

我都係先裝ubuntu desktop再自己轉gnome, unity 真係麻麻地,廢機就XFCE/LXDE
玩開AIX, Red-hat, SUSE
主要命令列為主,所以我嚟講乜嘢版本都係咁,由Slackware 3.4.,RedHat 5.2,Suse7.0等等到而家XUbuntu 14.04,都係用命令列多,部notebook13.3"係i3 4gb ram,幾年前係高登買,富士lifebook,冇預裝windows,得個freeDOS,揾隻usb linux試驗boot唔boot到,入埋XWindow,俾錢,忘記好似三千多啲,之前部netbook linux 瓜咗

係咪 LIFEBOOK LH532?我都係幾年前買
kali
Korora (fedora) 留名
好多野仲學緊

咁就10年
學改 grub boot menu 最後直頭 set 埋 linux 做 first boot menu
之後發現 linux mint 都 ubuntu base 同 debian base 又試下,覺得 gui 下既操作更方便,咁就開始用佢用到而家

要機可以KVM passthrough 去win cm

我都係先裝ubuntu desktop再自己轉gnome, unity 真係麻麻地,廢機就XFCE/LXDE

鍾意用xfce
貪佢夠細夠快
幾十MB搞掂
我想問下你哋有無encrypt個filesystem同埋個bootloader?
filesystem用ext3/4定xfs?

自己用ext4多同無encrypt
FreeBSD撚
屌好撚灰 裝完個Wi-Fi driver search唔到network 搞左一輪都唔得
FreeBSD撚

我都好鍾意FreeBSD同OpenBSD
比linux更穩定
但係真係少人用
好多oracle product都無official support

C++, python, matlab, 而家學緊JS

掂過下Dephi, C, C++, Java, Php, Js, Shell
修練緊內功

利申:Arch Linux

其實巴打當唔當bash係language

btw Arch

算,程式語言:一種電腦語言讓程式設計師能夠準確地定義電腦所需要使用的數據,並精確地定義在不同情況下所應當採取的行動。
主要命令列為主,所以我嚟講乜嘢版本都係咁,由Slackware 3.4.,RedHat 5.2,Suse7.0等等到而家XUbuntu 14.04,都係用命令列多,部notebook13.3"係i3 4gb ram,幾年前係高登買,富士lifebook,冇預裝windows,得個freeDOS,揾隻usb linux試驗boot唔boot到,入埋XWindow,俾錢,忘記好似三千多啲,之前部netbook linux 瓜咗

係咪 LIFEBOOK LH532?我都係幾年前買

抵玩,用到而家,XFCE圖型桌面綽綽有餘,根本唔使換機,我用嚟管理vps,寫bash script,將CD rip做flac,上網,...除咗股票軟件要用Windows,基本上只用Linux,事實家用裝置中嘅OS以Linux類型最多,router,2部Pi都算係Linux
留名
返工用centos
放工用Fedora
寫c++唔用Linux點都覺得唔係好順手
留名
個sound driver仲係搞唔到
Lm 用過linux mint , Ubuntu
想玩下apricity 但裝唔到
Lm 用過linux mint , Ubuntu
想玩下apricity 但裝唔到

試下裝manjaro
好多野仲學緊

咁就10年

unity有咩問題
MINT又有咩好處
新手唔清楚

Unity呢,就係Linux界嘅Metro/Windows 8
介面膠唔在講,之前仲內置feedback比Amazon嘅search

Mint用Ubuntu個base加咗好多自己嘅fix,同埋夠穩定
FreeBSD撚

我都好鍾意FreeBSD同OpenBSD
比linux更穩定
但係真係少人用
好多oracle product都無official support

當過咗對Linux/GPL嘅狂熱之後,開始覺得BSD license其實幾合理,同埋冇Linux界咁多原教旨嘅developer

Linus當初唔跟GPL3係合理
有無巴打有考Linux d證書可以分享一下 eg rhce個d
有無巴打有考Linux d證書可以分享一下 eg rhce個d

LPI ?
LPI都有聽過
小弟依家翻緊intern
跟senior玩CentOS
呢半年學既嘢比起我自己玩5年Fedora多好多倍
諗住試下去考cert
係咪都係考set server firewall 寫script?會唔會去到compile kernel咁高層次?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞