605尺實用 32萬裝修 你問我答(4)

1001 回覆
65 Like 25 Dislike
文青巴
https://t.me/hy0348
麻煩你pass個contact比師傅,或幫手問吓師傅得唔得閒
做緊廚廁防水,師傅上左一堆料,黎緊應該整廚廁瓷磚。

打算客廳 房間 廚房 用同一款木紋磚。廚廁牆身磚用兩款白色雲石磚。不過雲石磚包裝包得太密實,所以影唔到。

合約分四期俾錢,試完水俾第二期錢。師傅做左好多野,同埋上左好多之後要用既料,但因為未試水,所以我未洗俾第二期。 唔知出面係咪咁,不過個做法我覺得幾舒服

新年之後日日都有伙記開工,師傅預 4月中尾搞掂。遲下鋪好磚再同大家分享。

廚房同浴室試水完成,聽師傅講黎緊會整廚房浴室既牆身瓷磚,全屋底油同批灰。

另外見到場內有好多卷電線,隨便影左兩卷,見到有BASEC既logo. (British approvals service for cables). 應該係好野黎。
樓主可以介紹?
舊樓全爆實用365

俾左第二期錢,睇返合約原來係分5期,唔係4期。
20% 簽合約
30% 谷磅及試水完成
20% 鋪完磚後
10% 安裝完廚櫃及門
10% 工程完成後

今晚去睇,見到已經鋪左少量廚房牆身磚,原來要落咁多找平器。略略檢查過,無空鼓情況
30% 鋪完磚後
真心平,如果用到10年簡直回本,做多次都抵,好過搵啲仆街裝修公司比佢呃
真心平,仲要睇落整得唔差
D 濕星野,例如冷氣,熱水爐同浴室寶都係比裝修師傅裝埋? 洗唔洗加錢
想要師傅contact 唔該樓主

裝修開始入大直路。廚廁既牆身磚地磚全部鋪好,客廳既木紋磚今日鋪好。 仲爭3間房既木紋磚就完成全屋地磚。

廚房客廳木紋磚通鋪,廚房同大半個廳鋪好左保護板,所以影唔到。下面係今日鋪既位置。

成間屋我最鐘意係企缸,設計係由師傅建議,隻色會深過客廳既木紋磚,出黎效果好滿意。

早幾日同廚櫃師傅,裝修師傅,師傅助手一齊係現場傾廚櫃設計。兩日就出左設計圖,之後傾左兩日,有些少修改。今日出埋3D 效果圖。廚櫃德利板顏色係老婆選擇,用左粉藍橡。

等緊師傅親自覆尺,覆完就同廠落單。師傅話順利既話預一個月到。

浴屏款式方面等緊師傅俾款我選擇。決定埋浴屏之後廚廁部份就告一段落,可以交哂俾師傅處理

工程下一步應該係批盪油漆,等師傅整好我再分享。

最後,再次多謝文青巴介紹
地板就快鋪好,仲爭一間房就搞掂。

今日同師傅助手傾完,決定埋大門同浴室吸咀款式。

老婆決定浴室吸咀用雲朵拉灰。

大門吸咀諗左好耐,都諗唔到用邊隻好。最後決定用黑金沙,配合返大門既黑灰色。
求推介
自己留tg
全屋地磚部份幾乎完成,爭部份掃口粉未整。 師傅既伙記開始整批蕩。批蕩方面睇到有地方有瑕疵,同左師傅講,師傅話會執執。最緊要師傅肯處理,處理好就無問題。

師傅話月尾前要決定好油漆顏色。所以我去左立邦油漆工房借色卡。睇返合約用既係立邦淨味兒童漆,應該係立邦最貴個幾隻之一。

張色卡有差唔多2千隻色,兒童色漆個色號要有4字尾,有931隻。
上網睇左熱門既顏色,暫時打算用呢幾隻色。

天花- 全屋用純白色
客廳- OW067-4 杏子灰
房間 - NN5210-4 波音飛機
兒童房- NN6801-4 康塔塔
電視牆 - 未有岩心水,可能用返杏子灰。

但睇落好似都幾深色,考慮緊全部淺一個色調。張卡向上一格就會淺色少少。

就黎1001, 想補充少少,師傅係一個總數包哂成個裝修工程。我間屋做左好多報價單以外既野,係無另收錢

1) 原來間屋係有2層地磚,所以要打拆2層。
(已整)
2)上手全屋天花同牆 都貼哂牆紙。清完之後,全屋極多地方要整士波寧。(已整)
3)廚房窗旁邊外牆有些少油漆剝落,師傅話會幫手執執。(未整)
4)廚房換左一隻窗。(舊窗已拆,等緊新窗運到)
5)因為舊樓好多橫樑,入屋之後有個好大既長方型凹位係頭頂位置,師傅話唔整假天花好影響效果,照整假天花唔另外收錢。(未整)
6)全屋角位 包括橫樑同柱,都落左個角條,會工整D 同無咁易撞崩。 (已整)

之前搵左好多報價,師傅呢間唔係貴,但都唔係最平。不過報價單項目係最清晰。最抵讚既係,工程入大直路,到目前為止都未有報價單以外既後加數。

如果順利應該4月中尾完工,到時再補相分享。

外牆

樓主你有冇換煤氣喉

有既話搵邊間?
求師傅TG
@leelee99
https://t.me/Filbre17
年中想裝修,求介紹
你個嘢壞咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞