605尺實用 32萬裝修 你問我答(4)

1001 回覆
65 Like 25 Dislike
一直因為懶所以無出post
Keep住有人telegram問我屋企裝修成點 有無相睇吓
所以過埋個聖誕 扚起心肝 埋埋條數俾大家睇
同埋upload 埋d相俾大家睇

如果第一次睇我個post
下面有裝修過程俾大家睇返 咁自己爬文啦
有問題歡迎隨便問

605尺實用 32萬裝修 你問我答
https://lih.kg/2163593

605尺實用 32萬裝修 你問我答(2)
https://lih.kg/2168611

605尺實用 32萬裝修 你問我答(3)
https://lih.kg/2202292

背景資料:
三年前搵過依個師傅幫我做裝修 都係全屋爆哂再造
近期賣咗啦 樓換樓
三年黎間屋無事無幹
所以都再搵返佢再做新屋裝修
價錢都仲係咁抵

價錢:
同兩個親戚夾埋搵同一個師傅做裝修
所以師傅同時間做緊三單裝修工程

我屋企23萬全屋裝修(605尺實用)
三房 客飯廳 兩個廁所 一個廚房 全爆重做
水電重新拉過
油漆都係剷底批灰油油
無改間隔 無換鋁窗

價錢包咗我下面咁多野
1.全屋建材用料
2.全屋地磚(大陸磚)可扣數出去買
3.三房門+走廊門(空心門-可加錢轉半實心門)兩鋁門(兩廁) 一大門(實心門)
4.廚櫃連枱面石+吊櫃
5.廁所浴屏+地櫃+鏡箱
埋咗數

裝修費 230000

傢俬訂造 68000

廚廁開支 合共41253
意大利進口磚(廚房廁所地下)$6500
龍頭+花洒 10000+2000(因為Blanco套餐龍頭太差 俾錢買過支)
馬桶+智能廁板 2套 13000
Blanco 石盤 3553 連龍頭(送的龍頭好垃圾)
兩個廁所面盆 Toto $1600
訂造電子鏡(淘寶) 兩套 共$2300
五金掛架廁紙筒 $2300

電器類 合共67570
門鎖 Lockly® Secure Lux Mortise Lock(PGD829AF) $4750 連安裝
全屋燈 $4000
Orbi WiFi RBR20 $1600
濾水器 飛利浦WP4161 $3000
蒸爐 Bosch CDG634AS0 $20000
KDK 浴室寶 $1700
熱水爐RJW200SFL $13000
分體冷氣機(3部1匹 1部2匹日立淨冷變頻) $16020
抽油煙機 Whirlpool AKR4071/IX(消委會2020抽油煙機 4.39分 最高分)$3500

家品雜項 14299
全屋垃圾桶 simple human $2000
鹼液架 simple human $1299
窗簾 $4500
沙發6500

總開支:421122
支持
大廳

廚房
走廊

房1

房2

客廁
主人房

主廁
Up哂d圖啦
啲相睇到好暈
個景
燈幾正
iPhone 12 Pro Max 超廣角影
有taste
樓主間屋市價洗唔洗一千萬
覆咗啦
不如我地傾返裝修啦
好撚平呀
23萬, 3房2廁, 全爆
仲要包咁多野
應該個師傅無錢賺
唔知佢賺幾多 可能佢同時間接三單先ok掛
舊屋見俾佢做過次ok 咪再搵佢咁解
我出去搵報價 50 60萬起跳
價錢係係平 但始終一分錢一分貨 樓主間屋有冇咩手工唔滿意?自己出圖俾師傅現場造?
我唔鐘意雲石
請問浴缸白色花灑咩model?
手工唔滿意又無咩喎 有錯嗰d佢都會去執
出圖都無 我唔識出圖傢俬出去訂會出埋圖俾我
我自己係配色 揀燈制顏色 插蘇位咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞