605尺實用 32萬裝修 你問我答(4)

1001 回覆
65 Like 25 Dislike
今朝去完師傅鋪頭睇瓷磚樣板,決定好哂全屋瓷磚款式。
師傅話黎緊間屋會做天花士波令,同電線。我就要盡快決定好哂門既款式,要過年前訂好哂全部門。

今日順便睇睇傢俬用既板材。

仲拎左本書 要開始睇廚櫃面板顏色,睇完要還返俾師傅。

無設計師,唯有自己盡量諗多少少,做下功課。
選擇困難
裝修到間屋咁靚,統一下啲用色會好啲啲膠筒好花
無請設計師 自己諗啦
膠筒就無計 我都明
好多櫃

請問樓主你屋企呢個沖涼液係唔係感應式?
邊度買㗎,係咪有上牆 會唔會跌落嚟?
為咗順眼,我會換曬佢
唔係咁感應式
Simple human 到而家都好實淨
啲窗簾果個架係邊到買架

收工上左去睇,應該係做緊士波令。 見到多左幾款材料,應該同士波令有關。

門既款式同木皮都決定好,黎緊要決定埋.
1, 廚櫃面料 (德利板)
2, 油漆顏色 (立邦淨味兒童漆)
3, 廚櫃廁所石英石款式

另外,自購既潔具同吊燈仲未諗好買邊款,潔具首選德馬Hansgrohe 平過香港但都唔平。燈打算用風扇燈,但乜都未睇。

worcestershire_s
請TG 我

想過完年就裝 實用5百幾尺
求contact tg @tradingwithta
(但點樣去verify係樓主個裝修師傅)
樓主買淘寶個智能鏡櫃係直送香港定集運?
睇過好多間都唔肯直送香港,但集運如果收到時爛既話又無得退
巴打傢俬都係搵樓主同一個師傅做?
定出面再自己搵?
樓主想要師傅同傢俬公司資料,唔該晒
@en969
造埋廚櫃,浴室櫃,同埋一個吊櫃。其餘打算入伙之後買現成傢俬。
巴打,你間屋進度如何?
介唔介意幫手問吓師傅仲得唔得閒接新裝修?
屋企想3月尾裝修,打算最近開始搵報價,但一頭霧水,唔知點入手
如果師傅唔得閒,我可否tg問吓你裝修詳情?
做緊電線管同泥水工程。瓷磚過年前已到齊。合約就4月尾完工。

你留tg 等文青巴覆,不過師傅好多盤好忙,你3月應該未必得可能要等師傅工期。

唔急既,建議收樓之後先再搵報價,搵多幾間,愈多愈好。 有錢既搵設計師跟 少煩惱。

未收樓又唔打算搵設計師既話。可以諗定第日想點裝修。間隔改動,廚房廁所佈局,全屋電制位,假天花,全唔全爆,換唔換窗 同門。
thxxxx巴打
我都估到師傅好忙,而且見文青巴好似冇耐冇上水,所以就唔留tg打攪佢。
我急呀因為住緊嘅要退租,所以諗住搵定報價同夾師傅期,收樓可以即刻動工
不過唔諗住搵設計師喇,因為裝修budget唔多諗住全爆,所以地磚、牆磚、廚廁、電制、所有傢俬電器都要自己諗,但真係睇到頭痛,報價其實都問咗兩間,不過年初八先開工
thxxxxx again巴打
巴打,我建議諗好工程內容,搵多幾間報價。報價單盡量仔細同清晰,因為合約以外既工程有機會衍生後加數。定好兩三間就約時間睇下開緊工既單位,記得問下浴室防水點整 ,用咩物料,電制位點計算。
我有喺度啊 呢排開其他Post傾計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞