電鋸人+炎拳 深入討論 [長文]

94 回覆
9 Like 35 Dislike
電次的確唔會主動揾mkm,而係咁啱見到mkm先講

但電次每次懷疑人生,都只係會同mkm提起,唔會同其他人講

所以喺電次心目中,mkm有特別地位
睇番第一集,我會覺得電次對呢個社會好失望:
-明明都已經聽大人話,唔去反抗,但都被大人背叛,覺得社會好無情
-電次既願望好簡單(麵包塗果jam etc),但佢覺得連咁簡單既事都實現唔到,令佢好失望

遇到mkm後
-電次叫mkm抱佢,mkm就即刻抱佢,令電次再次覺得温暖
-mkm叫電次聽佢話去做公安,相反mkm就會實現電次既願望(果jam etc)

如果母親既角色係:
1.會俾到温暖俾子女、只要子女聽話就唔會罰佢地
2.提供一個適當既環境去幫子女實現願望

咁電次應該第一集就發現到mkm有母親既一面
樓主有自閉?
炎拳83集係乜撚野事? 爛尾?

同埋82集個到做乜鳩 有冇物理學家可以解釋下
首先你要知道個故事情節鋪排:
1. 奴隸城篇
2. 拯救尤達篇
3. 失憶篇(eg. 第82、83話)

呢3篇都係問緊:
-人注定要死,活著有好多痛苦,點解人仲要活下去?

而作者向阿格尼出左3條難題

第一條:
-妹妹露娜(生存意義)死後,點解你要活下去
阿格尼既第一個答案:
-不想就這樣向這個世界投降(奴隸城篇)

第二條難題:藤本提高難度
-殺左利賀田
-要阿格尼背負殺人既罪
-要阿格尼背負説謊既罪惡感(呃特娜同尤達)
第一個揾到既答案唔足以應付第二條難題,所以阿格尼又繼續自殺

阿格尼既第二個答案:為一個新既生存意義而活下去
-第66話:當阿格尼知道失憶猶達接納同包容自己既罪孽,將猶達由露娜既代替品,升級為重要既人--新既「妹妹」,新既生存意義

第三條難題:
藤本又再提高難度,令阿格尼失憶,令佢連自己既生存意義都忘記埋。

第三個答案:相信人係有能耐承受痛苦
-阿格尼睇到電影中既主角一次又一次企番喺身,對於電影主角承受痛苦既能耐感到震憾,燃點左佢內心既生存欲望,相信自己都能夠承受任何苦難,於是冇食毒藥自殺

82話同83話講乜?
-同你講,阿格尼今次靠第三個答案活左好多年。咁即係話,人就算唔知自己嘅生存意義都可以活下去
THZ A LOT
想問埋, 呢到我睇唔明點解佢會喊
呢個時候條女已經知道佢係炎拳?

定係佢叫佢幫手殺炎拳個下 睇佢反應已經知道左?
定係係再之後先知?
呢度可能係勾起左特娜同佢親生哥哥妹妹既回憶
第60話有提過特娜有哥哥妹妹(不過死左)
特娜十年後先知,知道既過程係:
1. 奈奈特去揾阿格尼,過程中透路左佢既真名係阿格尼(第65話)
2. 當時特娜既細路在場,番到屋企將成件事話俾特娜
3. 特娜雖然未見過炎拳,但知道炎拳個名叫阿格尼,所以知道佢=阿格尼=炎拳

特娜一直都好想殺死炎拳,知道真相後想殺左佢
-第67話:拎住槍企喺阿格尼房門外
但點解佢會話查到佢係邊?
當初阿格尼救左奴隸,喺某條村做根據地,被奴隸當神拜

我估:
呢個消息傳左出去,特娜由其他人得知呢個情報,以為炎拳仲喺嗰度
睇到咁認真
我當作者放飛自我咁睇
我仲有啲位唔明 :
1.貝西姆德魯克係點決定邊啲人做薪柴邊啲人做居民?
2.貝西姆德魯克入面既女祝福者有冇可能做居民(唔計尤達)?
3.貝西姆德魯克係咪冇祝福既女人都被迫做奴隸?
4.貝西姆德魯克入面冇祝福既男人會點? 直接處死?

呢個超唔明 :
5.點解扮冰雪魔女個條友要扮冰雪魔女去救男主(比動機佢生存落去)?
BTW 去人化真係好恐怖
而家我打薪柴呢個TERM出黎都有啲想嘔
1-4:漫畫冇詳細描述關於奴隸城既運作,所以有好多既想像空間。我估:

奴隸城既薪柴來源:主要由城外捉番黎
-eg. 第一話德瑪出場,告誡手下「今天可不是來抓奴隸」,呢度可能暗示緊平時會出城捉薪柴
-如果將擁有祝福既居民隨便變成薪柴,咁樣個城市既居民會人心惶惶,咁奴隸城既統治會唔穩定
-最穩陣既方法應該係捉城外人做薪柴

另外,我估奴隸城既普通居民大部分都係冇祝福能力
-漫畫既世界觀原本就係祝福者佔少數
eg. 阿格尼原本村莊得佢同露娜有祝福能力

5: 唔明你條問題
你係咪將冰之魔女同尤達撈亂左?
-尤達變樹去幫阿格尼(第80話)
-冰之魔女冇變樹去幫男主(只係塊臉變左少少),之後被桑殺左(第71話)
冇錯,真係好恐怖
所以有時我會諗,最慘既人其實係桑

桑最初喺奴隸城被斬左雙腳,象徵:
-被奴役既日子中,深切體會到人世間既殘忍、自己既渺少無助,粉碎左之前既樂觀心態,失去左支撐自己既信念/價值觀

桑被救後,依然擺脫唔到心理陰影,繼續渴望一個好強大既存在(神、炎拳)可以去保護佢

佢裝左對人造義肢,象徵:
-桑只能靠自己所創造既宗教,去支撐佢繼續活著

呢個點解佢要扮冰雪魔女比動機男主佢生存落去
呢度我唔太肯定
我估「冰之魔女」唔係為阿格尼好,而係認為阿格尼要受到應有既制裁,所以唔想佢自殺

第49話講左:
-「冰之魔女」覺得阿格尼係反派,因為佢殺左好多人
-認為電影反派角色要被電影(正義既)主角打敗

如果阿格尼自殺,就唔能夠被正義既一方打敗,所以「冰之魔女」先扮冰之魔女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞