電鋸人+炎拳 深入討論 [長文]

94 回覆
9 Like 35 Dislike
特登開post既原因,係想俾一d認為呢兩套漫畫唔係表面上咁簡單既人,可以深入咁討論

我覺得藤本之前既解畫,只係俾緊提示我地向某一個方向諗,叫讀者去發掘剩餘既意思

大家可能有唔同答案,即管講下自己既諗法,當對下答案

答案即使唔啱都冇所謂,引用番某個巴打所講:
雖然人地嘅睇法你未必同意,但經過自己思考再講出黎呢個process先係最重要,亦代表左你係有認真睇套作品
我知道有人唔同意以上觀點

有人可能會覺得以讀者角度無法猜測作者既用意,繼續去猜測係「藍色窗簾」同「過份解讀」

當然某些猜測未必啱,但如果你想參與討論去質疑解讀本身呢個行為既意義,咁電鋸人07會適合你多啲

其實冇話邊一個post好啲,開新post只係希望兩邊人都可以唔駛將就咁討論,方便大家
做個開場白先:

如果你有睇過電鋸人07 post https://lih.kg/aGMGqRV #22 ,而又同意藤本安排槍之惡魔過早出場係別有用意,咁你就會發覺藤本唔會為cult而cult,佢係cult得黎又會帶出某d訊息,呢個就係最正既地方。

只要有深入思考,就會留意到藤本既其中一個用意:
-打破我地固有既價值觀同直覺

如果我一開波就話,電鋸人想講出人類渴望支配,唔想要自由,應該冇咩人相信

所以我先去打長文,以槍之惡魔既過早出場既奇怪性作切入點,再誘導大家去我對主題既理解

我覺得電鋸人另一個主題係同母愛、孩子成長有關,又即係個人/家庭層面去講支配、自由、生存、愛

不過,喺解釋之前,我需要一個切入點,就好似喺社會層面去講「支配 vs 自由 vs 生存 vs 愛」一樣,需要槍之惡魔作切入點

而個人/家庭層面既切入點係七個武器人
由於呢篇係超級大長文,所以我寫番個大綱先,廢時大家盪失路

1.七個武器人打得唔好睇既原因
-mkm既真正目的
-電次幾時察覺mkm既真正目的?

2.點解mkm想被食?
-mkm實現唔到願望既原因
-mkm係一個點樣既人?

3.點解電鋸人主題之一係兒子成長同母愛?
-mkm被定位為母親既可疑之處
-藤本想講出既故事
好多人都批評打七個武器人嗰part唔好睇
其他人會咁反駁:
1. 打鬥唔係重點,所以秒殺
2. 要突顯電鋸狗好勁,所以秒殺

我覺得
1. 係啱,所以槍之惡魔被秒殺

2. 唔啱
-槍之惡魔vs mkm既打鬥好精彩,顯示到槍之惡魔好勁之餘,又突顯到mkm屈機到可以壓倒性地勝利
-咁即係話,藤本有本事畫到一個精彩既實力懸殊既對戰,但去到電鋸狗 vs 七個武器人,就刻意畫到好雞肋

點解要咁做?當然有原因
再仔細發現,就會發現mkm有好多矛盾既地方

表面上,mkm口中所講既目的同priority (第84話) 係:
1. 想改造世界,所以要電鋸狗心臟,打敗電鋸狗
2. 假如打唔嬴,想被電鋸狗食

但mkm既行動同佢既目的不相符
矛盾位:
1.
電鋸狗現身後,mkm既刻擺pose迎接被殺 (第85話)

2.
Mkm叫出七個武器人,被電鋸狗秒殺完一輪,知道電鋸狗唔會食佢,先將電鋸狗降Lv,然後出大技攻擊電鋸狗 (第89話)
矛盾既原因:

1.
如果mkm優先目的係改造世界,咁mkm應該喺電鋸狗第一次殺佢之前,就要削弱電鋸狗既實力,將佢降Lv。未降Lv之前,電鋸狗比mkm強。電鋸狗有心既話,一早就食左mkm,mkm就支配唔到人間

2.
Mkm既大技本來就比七個武器人強,所以同槍之惡魔打既時候、以及打到電鋸狗重傷時,都係直接放大技,唔用武器人。mkm做咩一開始要搞個大龍鳯?

咁即係話,mkm根本係另有目的
而電次就係靠搵出佢既真正目的,去打敗mkm

首先要了解電次點樣打敗到mkm
電次既思路係:
-即然攻擊對mkm冇效,咁不如破壞契約
令契約失效有兩個方法
1.令日本首相放棄契約
2.令mkm放棄契約

Mkm既契約內容係:
-只要mkm改造世界,就可以用全日本人既命黎幫mkm回血

電次最後用「食mkm」既方法去令mkm放棄改造世界,從而令契約失效。
咁即係話,電次已經睇穿左mkm矛盾既地方
Mkm既first priority從來都唔係改造世界

所以mkm真正既目的同priority 係
1. 被電鋸狗食
2. 假如電鋸狗唔食自己,就打敗電鋸狗去改造世界

Mkm行動既正確解讀
1.
Mkm一早就希望被電鋸狗食,所以擺定pose,希望用最好既姿態被食。

2.
Mkm派七個武器人出場,係想試探電鋸狗係咪想食自己。知道電鋸狗唔會食自己,實現唔到第一目的,跟住先切換成認真mode去打電鋸狗實現第二目的
七個武器人出場嗰part唔好睇,係因為mkm一開始既時候根本就冇諗住認真打

mkm一開始就已經求死
估計佢當初上人間就係為左揾電鋸狗,想被佢食
由於電鋸狗失蹤,達成唔到第一個目的,所以退而求次去達成第二個目的,即係改造世界,同左日本首相簽左契約
藤本冇解釋點解mkm咁想被電鋸狗食,淨係好簡單咁交代佢既願望
-支配惡魔既願望係建立對等關係同親人般既感覺

電鋸狗所講既「雖然方法不對,但她想創造那樣既世界」
我覺得那樣既世界係指mkm可以得到親人般既感覺既世界,而你會發覺,被mkm支配既人通常都會好鍾意mkm,例如:
-秋
-七個武器人

既然都有親人般既感覺,點解仲要渴望對等關係?
我覺得真正既親人關係,係會展示自己軟弱既地方,會互相扶持,分擔對方既煩惱

但係,mkm既支配發動能力條件係:
-對方覺得地位比mkm低
mkm所創造既世界中,佢係支配者,佢不能夠對被支配既人展示自己既軟弱,否則佢就不能夠支配別人。

所以,mkm靠支配別人係唔會得到親人般既感覺。要有親人般既感覺,就要對等關係
電鋸狗講出支配惡魔實現唔到願望既原因:
-只能用恐懼既力量建立關係

但明眼人應該一眼就睇得出,其實mkm只要唔用力量,就可以建立到對等關係。
就算地獄既惡魔知道佢真正既身份而怕左佢,但mkm可以喺人間同人類建立對等關係,電鋸狗同天使惡魔就係其中例子,可以同人類融洽相處。
而且佢個樣同人類冇分別,憑外表,人類都唔知佢係支配惡魔
咁點解mkm仲要去支配人類?

仲有,mkm明明有願望,點解唔去實現,反而想被電鋸狗食?
被電鋸狗食其實即係永久死亡,冇得死後輪迴
咁即係話,mkm其實係尋死?
可能會有人話,mkm唔係想死,只係想透過被電鋸狗食,同電鋸狗融為一體,成為不分你我既狀態,實現對等關係。

就算當呢個答案係啱,咁點解mkm要用咁既方法去實現願望? 唔去使用支配能力,同人類好好相處,唔係更加直接又簡單咩? 仲要可以唔駛死。

咁即係話,mkm想被吞噬既原因,好大機會係佢其實係想死。

我覺得人唔會無緣無故想死,人係想結束痛苦而尋死。
Mkm雖然係惡魔,但佢竟然嚮往親人般既感覺,有咁人性化既一面。
所以我有理由相信,mkm想死既原因,同現實中既人一樣,都係想結束痛苦
咁mkm點解覺得咁痛苦?
由呢度開始,就係「藍色窗簾」,我自己對mkm既理解

喺了解mkm之前,我想講一下我對炎拳入面既桑既睇法
我覺得mkm同桑有相似既地方
如果明白桑既心理,就可以對mkm既了解更加深入
桑咁崇拜阿格尼既原因,源於喺奴隸國家既遭遇
-被極度不人道地對待
-被嚴重剝削
-自己完全無反抗之力

我認為桑喺呢個經歷入面,徹徹底底地感受到自己既渺少,感受到巨大既無助感,所以非常渴望有強大力量可以保護佢、幫助佢

呢個遭遇導致佢即使擺脫被奴役既日子,佢都依然咁渴望有神一樣咁強大既存在可以保護佢
例如
-桑在第21話明明被奈奈特直接親手救番,但將奈奈特睇成阿格尼,原因係因為佢渴望強大既阿格尼去救佢
-十年後,桑發覺眼前既阿格尼已經唔係當初會保護佢既「神」,所以要打敗佢,仲要將打敗阿格尼演譯為「神」既試驗,覺得通過試驗後「真正」既阿格尼就會出黎。

由於桑強烈渴望強大既人「神」,所以不會容忍別人質疑自己既「神」既強大。例如:
-奈奈特講阿格尼係可憐人,桑即刻想制裁佢 (第74話)

強烈渴望強大,就會變相看不起比自己軟弱既人。當弱者比自己得到更多「神」既關注,桑就會強烈地妒忌。
-桑捏住失憶既尤達,講「你獨佔住阿格尼大人既愛」(第75話)

我同時都認為桑希望弱者服從自己,從中感受到自己既強大,消除軟弱既不安感,所以佢都會討厭弱者反抗自己
-桑做教主,要人信阿格尼教(呢度我純粹想客觀地指出桑有咁既傾向,並唔係話桑有壞既目的)
-失左憶既尤達(弱者)阻止桑殺奈奈特,桑即時憤怒 (第75話)
由呢度,我地可以了解到崇拜強者既心態,源於體會到自身既渺少,感到無助,對自己既軟弱有強烈自卑感
所以都想弱者跟隨自己,從中體會自己既力量

巨人入面既弗洛克都係屬於呢一類人
而我覺得mkm係走向極端化既桑,並具侵略性同自毀性
雖然,漫畫入面冇講到mkm覺得自己好渺少,但我地知道mkm同桑一樣,都係崇拜強者
證據:
-崇拜電鋸狗

同時,mkm討厭強者既軟弱恣態
證據:
-mkm對電鋸狗為保護小小紅而重創感到失望 (第89話)

Mkm討厭弱者反抗自己
例子:
-天使唔帶秋去殺reze
-Reze想帶電次離開
-對power復活感到憤怒

Mkm同時鄙視弱者
證據:
-mkm講:「我喜歡人,就係人喜歡狗,忠誠容易擺佈,聰明又愚蠢,光看著都覺得有趣,而且非常喜歡我」(第89話)
以上就係我覺得mkm同桑相似既地方
所以,我推測mkm內心其實都覺得自己好渺少,感到巨大既無助感。

我地唔知mkm以前發生咩遭遇,但地獄入面有根源惡魔,佢地比mkm更加強大,有可能令mkm感受到害怕不安。
mkm自身既力量可能唔係咁厲害,佢厲害既原因係佢所支配既眾多惡魔能力。我懷疑mkm單靠自身既力量,係無法打敗槍之惡魔。
mkm為左令自己變得強大,只有支配更多惡魔。而支配所得到既力量會為佢帶來安全感,幫佢擺脫不安感。
Mkm既困境
我估Mkm既自卑感好大,覺得自己好軟弱,需要支配更多來得到安全感。但支配成功只能帶來一時安全感,自卑感又好快湧上黎,所以又要繼續支配更多,直至冇晒強過佢既惡魔。但究竟呢件事係咪真係做得到?呢點又做成左mkm既絕望感,令佢再一次體會到自己既渺少

MKM既願望
Mkm渴望親人般感覺既原因,係想擺脫來自渺少不安感,想得到關愛,但由於mkm自卑感太強,控制唔到支配慾望。mkm支配強迫症就係來自於對自身軟弱既不安感。
所以mkm冇可能同人建立平等關係,無法得到親人既感覺
求死既mkm
Mkm 察覺自己既困境,知道自己冇辦法去實現願望,感到絕望,想自殺結束痛苦。

Mkm對自己被電鋸狗食既睇法:
1.
終結自己既性命

2.
我認為Mkm主觀上覺得電鋸狗係強者,同電鋸狗融為一體,代表化為力量既本身既一部分。mkm本身追求力量既原因源於認為自己缺乏力量而感到不安,所以當成為力量既本身就可以消除不安
咁即係話,mkm既願望係想有親人既關係
所以首先要建立對等關係

但係佢控制唔到支配慾望
強烈既支配慾源於體會自身既渺少所造出黎既無助感,要靠支配弱者得到力量

Mkm發覺佢既矛盾,感到絕望,所以去尋死
關於mkm尋死既疑團已經解開

但電鋸人仲有幾個疑點

其中一個係:點解要將mkm定位為母親?

將mkm定位為母親,係想突顯電次就算被mkm玩9,都咁愛mkm?
但點解我地唔覺得佢地之間既母子感情唔深刻?

藤本借mkm把口,講出佢將秋定位為哥哥,將power定位為妹妹
由電次、秋同power相處,我地都好明顯感受到佢地家人既關係。所以,後來秋同power死左,我地明白電次好傷心既原因

藤本有能力去用好少既篇幅,交代到角色既心境變化同角色之間既關係,講得到秋原本好討厭惡魔同魔人,後來好變成好關心佢地既「哥哥」,為左佢地放棄報仇

既然藤本有本事做得到,咁點解一開始佢唔將mkm同電次之間既「母子」關係描述得更明顯?

如果藤本佢唔親口講電次一直喺mkm身上追求母愛,我諗冇咩人會發現到

講左咁多,藤本分別將秋定位為哥哥,power定位為妹妹,而佢又好清楚咁展示到佢地既親人關係
但當將mkm定位為媽媽時,佢又特登整到好唔顯眼,原因係點解?
首先,我地對母子既一般理解係母親會疼愛自己既兒子,無時無刻都會關心佢同會擔心佢

但mkm同電次明顯唔同。
我地好明顯睇得出mkm係唔愛電次,但電次好似著左魔咁好鍾意mkm
我覺得藤本係有意想刻劃出非一般既母子關係

咁即係話mkm係代表唔愛自己孩子既母親。而mkm本身係支配惡魔,而佢既支配慾有又好強,所以mkm係代表支配慾好強,但唔愛自己孩子既母親。

而電次係代表好鍾意母親,渴望母親支配既少年
進一步解釋之前,同大家整合番我目前對電鋸人既睇法先:

我覺得電鋸人由兩個角度分別去睇支配、自由、生存、愛
1.社會角度: 宏觀上,去睇人類整體既取向
2.家庭/個人角度: 以輕鬆搞笑既方式,暗喻一個家庭慘劇: 鐘意母親既少年+支配慾強既瘋狂母親

呢兩個角度講出:

社會角度: 人渴望支配
個人角度: 少年渴望母親既支配

社會角度: 人只有生存受到威脅,先會加入自由既一方,反抗支配
個人角度: 少年發現自己正受到母親既扼殺,被迫以傷害母親既方式,脫離支配

社會角度: 人可以為愛而活下,為愛而反抗支配,所以支配唔能夠容忍愛
個人角度: 母親要少年只愛自己,對自己絕對服從,所以母親要阻礙少年既戀愛

關於社會角度既詳細討論:
-電鋸人 07 https://lih.kg/aGMGqRV #22 槍之惡魔過早出場既意圖

-電鋸人 07 https://lih.kg/aGMGrmV #34 reze初戀故事
留名先
但點解藤本要特登去講一個家庭慘劇?

退回一步諗,點解唔一開始直接將mkm定位為一般既壞女人、玩弄人地、壞版本既reze?

由mkm尋死既原因,我地知道mkm都係一個可憐人,但點解藤本要將mkm設定成咁既奸角,同時又將佢定位為母親?

我諗到既解釋係:
藤本想借mkm想殺電次既故事,想講出一個無情母親背後既可憐故事。佢照顧兒子既目的並不是出於愛,而係滿足自己既支配感。佢鐘意支配兒子既原因,係想透過支配弱者中,感受自己既強大,擺脫自己既自卑感。不過其實呢類人唔只唔鐘意弱者,佢地其實連自己都唔鐘意。因為佢地覺得自己都係弱者。

其實點解成套漫畫入面,藤本用咁少篇幅去講mkm既願望?
我地都係由電鋸狗把口中講出黎,先知道佢渴望親人既地方,然後再番睇電影嗰part先留意到。
我覺得藤本有意帶出
-我地一般會認為父母傷害同虐待自己既兒女,係純粹因為殘忍冷血既本性。但其實呢D父母,自己本身都可能受緊痛苦,唔識得用啱既方法去治療痛苦,不過常人一般難以察覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞