電鋸人+炎拳 深入討論 [長文]

94 回覆
9 Like 35 Dislike
所以,我覺得如果唔去理名字既意思,就可能會miss左藤本想講既野

分享下自己既理解:關於奈奈特同謊言

上網見到人地估奈奈特係naunet
(source就唔記得):
“the Mother of all Mothers” or
“mother of the sun god”
http://egyptian-gods.org/egyptian-gods-naunet/

跟住我先發現原來奈奈特被定位為「媽媽」
所以可以用「媽媽」既框架去了解奈奈特
1.「媽媽」外表柔弱
奈奈特係主要角色之中,唯一一個冇祝福

「媽媽」強大既原因唔係因為外在因素,而係在於內在因素

2.「媽媽」內心堅強
-奈奈特唔認同出生既村子既規矩,唔怕危險,自己隻身走去冰封雪地、充滿危險既外界
-遵從自己既常識活著,唔受外界既價值觀影響
-相信理性、唔需要自欺欺人

3.「媽媽」聰惠
-同桑一齊被捉去奴隸國家,識穿壞人既大話,扮喊諗機會逃走

4.「媽媽」會保護
-奈奈特雖然被利賀田救走,但依然擔心只要有一面之緣既桑,希望阿格尼救佢
雖然,藤本係用食蕃薯去帶出謊言既價值
但呢度只係講到唔夠堅強既「哥哥」阿格尼需要謊言。
即係:軟弱既人需要謊言

最後藤本其實係靠堅強既「媽媽」奈奈特去講出:
-就算係堅強既人都需要謊言去活著

我估奈奈特本身就唔認同靠謊言去活着呢個方式,我估佢都認為自己都唔需要謊言。

但當奈奈特將失憶既阿格尼當成桑去照顧,呢度就真係講到謊言對人係必須,無論你本身係堅強或者係軟弱
對我黎講,知道左奈奈特既名字,可以幫我了解到奈奈特呢個人,同埋理解作者想由奈奈特身上帶出咩訊息

就算唔知奈奈特係象徵「媽媽」,但都可以估到作者想帶出咩訊息?
呢個當然可以,不過我覺得知道名字既意思後,可以更加肯定你原本睇法

所以,調番轉頭去諗,如果你諗到其他訊息,但訊息又唔符合角色名字本身既意義,咁你就可能有機會諗錯左
冇記錯既話,藤本好似親口承認左電次想喺mkm身上追求母愛
而藤本又親自講左mkm=媽媽

所以,我會認為呢個係一個重要線索,唔應該忽略

而且,我覺得成套漫畫最突兀既地方,係惡魔想要愛
Setting入面,基本上人同惡魔係敵對,只有少數既惡魔係好,eg天使惡魔
偏偏藤本就將奸角既支配惡魔既願望設定成想要親人

而且支配惡魔啱啱死左,細路女nayuta又即刻出場。呢樣野俾我個感覺,就係電次好似要湊女咁

所以我覺得主題係同家庭有關,因為:
1. Mkm=媽媽
2.支配惡魔想要親人
3.電次照顧nayuta,感覺上似湊女
我最尾果句噏錯, 唔係反問黎, 我想問睇少左乜野
你只係換左個role
少年受虐待後仲愛母親
同少年受喜歡既人精神虐待後仲愛佢, 有咩分別,
有咩信息係到

一段關係入面有一邊強勢d好平常, 唔會有人下下拉到去母子母女父子父女關係
最首要既"電次想要一個可信賴既對象" 呢件事都冇
睇電鋸人確實有諗起同期一次過煲哂既 血之轍
但電鋸人完全唔係講"我想有人話我知應該點做" "我冇將自己睇成獨立個體"果類野
作者以死都完全唔會解到makima係母斬母
意思又唔對, 阿媽砍阿媽, 姐係點
負皮唔係我俾btw, 唔知邊個咁神心
唔會有人下下拉到去母子母女父子父女關係

咁係因為我覺得名字好重要,所以我會由「媽媽」呢個方向去諗,
我覺得mkm同「媽媽」既關連性:mkm係冇母性既媽媽
所以我會覺得同家庭有關

暫時覺得想帶出既訊息:
-講出仔女就算喺呢種家庭長大、被父母傷害過,都可以原諒自己父母,都仲有能力去愛人,只要得到適當既引導就可以(電鋸狗就係做左引導既角色)

我覺得呢個係正面訊息
你覺得名字唔重要,所以唔會由「媽媽」既方向去諗,所以就會變成:
-少年受喜歡既人精神虐待後仲愛佢

訊息呢?我諗冇
你可以話藤本冇諗過想帶任何訊息
你都可以覺得藤本話Mkm既意思係「媽媽」,但呢樣其實本身都冇意思

不過我覺得每個角色名同角色本身都有一定既關連性
連秋既名字,都有AK=AK-47既意思

如果淨係得mkm冇任何既關連性,咁我覺得又有d奇怪
如果唔改makima,而係改mama,咁應該幾搞笑

又要諗個名有意思,但又唔想人地一眼就睇得出,咁我覺得makima呢個名都還可以

呢個名的確好難估,所以佢自己都講左個意思出黎
電次仲愛mkm, 係因為佢一時調節唔到
係被至親既人abused既人都會經歷既野
同母子有乜關係
電次冇一part係要求緊母愛
aki係同ak47有關係喎
mkm最重要我咪提起
咁你解讀既小小紅又有乜意思 冇係咪好奇怪
你覺得名字唔重要,所以唔會由「媽媽」既方向去諗,所以就會變成:
-少年受喜歡既人精神虐待後仲愛佢

訊息呢?我諗冇
你可以話藤本冇諗過想帶任何訊息
你都可以覺得藤本話Mkm既意思係「媽媽」,但呢樣其實本身都冇意思

不過我覺得每個角色名同角色本身都有一定既關連性
連秋既名字,都有AK=AK-47既意思

如果淨係得mkm冇任何既關連性,咁我覺得又有d奇怪
我唔覺得aki係同ak47有關係喎
mkm最重要我咪提起
咁你解讀既小小紅又有乜意思 冇係咪好奇怪
一段text有唔同睇法好平常,
但要跳咁多個steps先會解到咁trivial既信息,
一係個文本寫得差, 唔係就係個解讀差
讀者點樣可以aki = ak-47? 睇到又有乜用處
最令我疑惑既係,
點解睇故既人唔係睇故仔點樣對應現實,
係由個故裏面同作者講既說話夾硬搵一d連結
連完又冇意思既
藤本有講番角色名既意思
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1608357967.A.324.html

我覺得理解作品有兩個方式
1.
遵從自己既主觀感覺,唔需要諗作者意圖
2.
嘗試理解作者意圖

其實冇話邊一個比較好,真心覺得呢個係自己既喜好
-有人會覺得即使作品係由作者創作出黎,但讀者都有自己既詮釋權利

-有人覺得作者雖然有咁既用意,但因為寫作/表達方式唔好,所以都唔應該根據作者既原意去理解作品

我係以2.既方式去睇
而我諗你係以1.既方式去睇
In Chapter 89, there is a scene where Makima having her chains came out from near the part of her womb enslaving several men and Angel Devil himself. The scene can be considered an allegory of domineering mother who can control her own child even after they reach their adulthood. However, several people could interpret this scene as Makima having her chains coming out from her clitoris which can be interpreted as an allegory of lust itself as several men ended up being attracted by beautiful and attractive women with their strong temptations to the point that the men themselves threw their own dignity and soul as they were willingly enslaved themselves by the beautiful women that they were attracted to, even committing several horrific deeds to impress the women that they had an infatuation with as they wanted to have sex with them as a price of return. Not even angelic people escapes from the temptation of the beautiful woman itself.

https://villains.fandom.com/wiki/Makima

我可以接受後者因為比較接近mkm係個故入面既role
作者intent要拉牛上樹先揣摩到咁有乜意思
最首要既"電次想要一個可信賴既對象" 呢件事都冇
睇電鋸人確實有諗起同期一次過煲哂既 血之轍
但電鋸人完全唔係講"我想有人話我知應該點做" "我冇將自己睇成獨立個體"果類野

好耐冇追血之轍,唔記得講咩
以上3點,我都覺得冇

不過可以肯定既係
1.
電次完成mkm要求,想得到mkm獎勵,想mkm理佢

2.
電次每次有疑惑既時候,都會同mkm講
-電次覺得自己係異類、係冷血、無心
-電次覺得人生令人失望(摸胸、嘔肚物珍寶珠
而每次電次都喺mkm身上得到肯定同鼓勵

3.
Mkm為電次安排生活上既一切,而電次冇反抗/唔滿意

我諗呢3點你應該唔會反對?

我覺得可以將呢3點象徵成母子既互動
而你當然可以覺得唔係,可以話根本睇唔出,或者冇特別既象徵性。

我地原本對作品既理解方式好唔同,冇話邊個方式係啱。

如果針對呢點繼續討論落去,我諗我地又會無限loop
mkm既能力係支配, 所以佢展現為一個貌美女人, 佢既力量黎自佢既性同性吸引力都合理
呢個我都認同
https://twitter.com/YourAnimeGuy/status/1336948317226463234/photo/2

"Denji has always been pursuing maternal things"

He hasn't been though?
每次都係mkm跑出黎講d野surprise到佢,
電次一路只係覺得mkm好吸引, "mkm開解到佢"只係一個afterthought
佢even冇去主動搵mkm講秋既野
如果電次係缺少緊一個母親,
佢或者會響第2部表現多d, 或者自己察覺到呢件事
宜家有d薄
電次係鍾意mkm, 而mkm咁岩響某d位做緊母親既角色,
定係電次因為佢做緊母親既角色, 所以鍾意佢
我諗多數人會認為係前者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞