電鋸人+炎拳 深入討論 [長文]

94 回覆
9 Like 35 Dislike
如果mkm係代表一個母親因為唔愛而去支配
咁電次就係代表兒子用愛去打破支配

之前提到電次識得由打破契約入手,去打敗mkm
其實佢可以令日本首相放棄契約
而且mkm對佢做出咁多過份既事,點解仲要以實現佢被食既願望,去打破契約呢?
一般人應該會憎mkm到想要佢痛不欲生
呢度我地可以睇得出電次係深愛著mkm
咁即係電次代表左一個深愛著母親既兒子,即使知道母親對自己做左好多殘忍既事,就算要反抗母親,都想用以實現母親願望既方法去反抗。

所以藤本係想借電次去講:
雖然兒子最後發覺自己正被母親扼殺未來而被迫反抗,但佢反抗既形式,本身都係包含著愛

仲有,電次係選擇左記住mkm
電次唔變身為電鋸狗去食mkm,就係想記住mkm。電次殺生老豆後,選擇忘記呢件事,㨂左無知之福。
但今次電次冇,佢明白知道同記住真相會帶來痛苦,但依然選擇記住,因為佢學識左同明白只有用記住先可以愛著已逝去既人,電次想記住既方式去繼續愛mkm
同樣,呢度都反映左兒子對母親深情既愛,而且愛令佢成長
我認為呢個就係藤本想講既家庭慘劇:
-鐘意母親既少年+支配慾強既瘋狂母親既故事

最後,我覺得藤本想借電鋸狗把口講出:
「其實你阿媽唔壞,唔係真係想傷害你,佢只係用左錯既方法去達到佢既願望。你阿媽其實一直都好孤單同寂寞,想有人愛佢。你就原諒佢啦,今次就由你幫佢實現願望,好好咁去愛佢。」
我覺得最大盲點係波奇塔到底係咩
之前完全無講過波奇塔既事
點解mkm 想被人愛?佢唔係惡魔咩?
唔係好明惡魔點解希望人愛
lm
捲蛋巴好野
不過真係好多字,留定名得閒追翻
nice
講得好好,希望多D 人睇到
巴打,你個思路完全正確
正常咁去諗,都唔會覺得佢只係一把電鋸
我估佢係神之惡魔,不過依家被隔離post圍屌緊
唔知你有冇追開嗰個post,如果你想知點解我估佢係神之惡魔,我可以由頭解多一次

惡魔希望人愛?
而且支配惡魔竟然想要平等關係?
呢個又係一個正常人會問既問題,不過隔離post永遠都唔鐘意人嘗試解釋。
佢地唯一接受到既答案係cult

其實我喺上面有講過,不過我知有好多字
依家我會將我既睇法拆開做幾個回覆,廢事睇死人
由藤本講mkm想被人愛開始,就知道呢套漫畫唔係純粹講打怪

除左佢想被人愛,佢之前所做既一切,唔係單純想被電鋸狗食,而係想要真真正正既死亡,唔想重複死後輪迴

如果你唔知,可以睇番以下既回覆:

#5 - #9
講左mkm既first priority係被電鋸狗吞噬,而唔係支配世界

解釋左mkm用支配既方式冇可能得到對等關係,所以得唔到親人既愛

#11 - #12
推理出mkm想被電鋸狗食既原因,係想結束輪迴,想要真正既死亡
因為我怕直接講出答案冇人信,所以我由七個武器人對戰唔好睇既原因,慢慢推理出mkm係想死,而唔係想被偶像食咁簡單
點解支配惡魔想被人愛同想死?
呢D地方睇得出支配惡魔有好人性化,好似一個好真實既人咁

咁即係話,我地就要由漫畫抽離去到現實,分析點解現實中有人鐘意支配人

除左佢地本身係邪惡之外
我諗到既一個原因,係因為人類本身會覺得自己好渺少,會感到不安,所以會跟隨有力量既人,希望佢地可以保護自己。同埋因為自身渺少,人類都會渴望得力量,從而得到安全感
宗教信仰就係源於呢樣,就算到左現代仲有人信宗教,理由就係因為佢地想要安全感。

#14 - #15
用炎拳既桑做例子,帶出當人類覺得渺少,會做出崇拜行為
桑同mkm相似既地方
而我覺得mkm都係一樣,所以佢咁崇拜電鋸狗

地獄入面有根源惡魔,佢地比mkm更加強大,有可能令mkm感受到害怕不安。
Mkm自身既力量可能唔係咁厲害,佢厲害既原因係佢所支配既眾多惡魔能力。
我懷疑mkm單靠自身既力量,係無法打敗槍之惡魔。
mkm為左令自己變得強大,只有支配更多惡魔。而支配所得到既力量會為佢帶來安全感,幫佢擺脫不安感。

我估mkm既不安感好強烈,導致佢支配慾好強,要繼續支配更多,直至冇晒強過佢既惡魔。但究竟呢件事係咪真係做得到?呢點又做成左mkm既絕望感,令佢再一次體會到自己既渺少

#17 - #20
mkm想死同想被愛既原因
Mkm渴望被愛既原因,就係想得到關愛,想擺脫來自渺少既不安感
但由於mkm自卑感太強,根本控制唔到支配慾望。
所以mkm冇可能同人建立平等關係,無法得到親人既感覺

Mkm 察覺到自己既困境,知道自己冇辦法去實現願望,感到絕望,想自殺結束痛苦。

呢個就係我既解釋
其實呢part藤本完全冇解釋,我係靠自己對人性既睇法去估
但我覺得呢part唔算ff,係合理既推理,雖然解答未必啱

隔離post有人話mkm實現唔到願望既原因係因為強大,但呢個根本冇答過問題

想建立對等關係,唔用支配能力咁咪得囉,關強大咩事,不過佢地唔去諗呢個邏輯問題

Mkm建立唔到對等關係既原因,係佢控制唔到支配慾望
但點解呢?呢個就要估佢既背後心理
即係我頭先講嗰啲
追左好耐post,
都係唔明點解mkm係阿媽
睇唔到母性
文學研究論文
你咁樣諗係好啱
因為mkm根本就係冇母性
但點解藤本又要將佢定位為媽媽呢?

要解釋之前,首先你要知道藤本對角色名字非常執著,幾乎每個角色名字都有意思
炎拳既主角叫阿格尼,因為阿格尼又有火神同痛苦既意思

德瑪係dogma,係指佢做人有原則,有着自己既正義。只要知道自己犯錯,就會重新揾一個啱既方法,繼續本着自己既正義活着

奈奈特、利賀田、桑、露娜既名字都係有意思。
而電鋸人:
電次係天使,因為佢同惡魔戰鬥

血之魔人叫power,設定上仲好鐘意講大話,最後死前同電次講左大話。我估藤本係想講謊言為人帶來活下去既力量
每個角色都有同佢自己相關既名字

但mkm係一個冇母性既人,咁點解藤本仲要將佢改名做makima?

所以我就諗,藤本可能本來就係想講一個冇母性但支配慾好強既媽媽。

但點解又要特登整呢個setting呢?
或者係想講呢種控制狂父母,佢地背後其實都有不為人知、可憐既一面
根本兩套野就係鳩畫
睇唔明=有深度
但點解我, 讀者, 要知道瑪奇瑪個名點黎先解讀到個文本?
成套漫畫都唔覺電次特別有去搵一個老母做依賴
當個故唔係寫緊(或者讀者睇唔到)呢種母子式既情緒依賴,
再用名黎解釋, 電次戀母, 咁有冇乜意思?
我將電次睇成普通遇上初戀既男仔, 同呢個post既睇法真係睇少左野?
每個角色都有同佢自己相關既名字

但mkm係一個冇母性既人,咁點解藤本仲要將佢改名做makima?

所以我就諗,藤本可能本來就係想講一個冇母性但支配慾好強既媽媽。

但點解又要特登整呢個setting呢?
或者係想講呢種控制狂父母,佢地背後其實都有不為人知、可憐既一面
但點解我, 讀者, 要知道瑪奇瑪個名點黎先解讀到個文本?
成套漫畫都唔覺電次特別有去搵一個老母做依賴
當個故唔係寫緊(或者讀者睇唔到)呢種母子式既情緒依賴,
再用名黎解釋, 電次戀母, 咁有冇乜意思?
我將電次睇成普通遇上初戀既男仔, 同呢個post既睇法相比真係睇少左野?
呢個問題就係在於點樣去理解名字既重要性
我估我同你既相同之處:
1.
藤本幫角色改名既時候,會希望角色名字可以代表到角色本身

2.
所以諗到角色既特質/特性,就自然會諗到角色名字既意義。調番轉,只要知道角色名字既意義,就會諗到角色既特質

我地不同之處,係我覺得名字係好重要,我認為:
3.
藤本同時想利用角色帶出某d訊息。所以當知道角色名字既意義,就可以了解角色既特質/特性,幫助我地諗出藤本想透過呢個角色想帶出咩訊息。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞