有無人真係試過reference letter俾舊公司寫衰?

93 回覆
114 Like 6 Dislike
我試過 仲要去in第間公司
In我條友話鳩我激進
屌佢老母
(冇主動講 但行頭細 比舊老細搞)
Reference check會打電話
reference check 睇唔睇reference letter
要離職證明咪得
洗鬼要ref letter
ref letter係你做得好咪寫俾你
係用黎“加分”

佢寫衰你你咪唔好拎出黎
你要份離職證明書咪得

追求職位人工仲好啦,反正見工啲19 hr會問你上份人工幾多

咁都值得討論?
追糧, 跟住俾全行封殺...
唔係咁反智呀嘛
你係咪漏咗D 野無講
好中point
入細公司只會學壞手勢
除非好叻靠關係 &諗住做緊間細公司真係有發圍(極少會)&諗住做一世
如果唔係喺細公司做過出返去搵工,咩title都好人哋根本唔當你一回事

同埋勞工處封信真係唔好俾人睇
就算錯嘅唔係你
人哋H R有得揀都唔會揀個會反抗
會搞麻煩事出嚟嘅人
做公營機構/銀行有機會check
Ref letter唔係employment proof呀
Check鬼check馬
知道有大學請admin
係會有寄封信send 去前僱主度問返應徵者嘅工作表現

性質上冇分別
letter係正式手續之一,睇公司policy,有的鬆既可以俾你入職後補,當然入左職之後就神仙啦
其實最驚喺比人background check 個陣寫衰,前公司特登寫到我好差,差到依家個老細都唔信,明明走個陣仲出counter offer 留我,真喺好好彩遇到依家個老細 如果唔喺應該玩完
哇,呢種真係無仇報
你CV會寫personality?
仲要fg 先做咗一年幾野,如果個老細信咗我都應該人生已完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞