有無人真係試過reference letter俾舊公司寫衰?

93 回覆
114 Like 6 Dislike
成日都聽人講遞左信咪玩野,為咗封reference letter唔好同公司玩到咁大,一寫衰就未來職場奶硬野有無巴絲試過封reference letter真係寫衰你?
小朋友知唔知乜嘢係reference letter?
Hr出架喎清
驚西咩。今時今日咁既景,隨時兩個月後成間公司消失埋啦,reference check 條毛??? 你上司可能只係比你遲多兩星期拎箱走啫嘛。
法例無規定要寫
唔寫或寫衰都吹唔漲
我有份工離職三年後俾封「離職證明」我
根本封信就無用 未試過見工hr有拎黎睇
基本上interview都係拎住份cv
見到再拎工作/學歷證明
唔明大家咁在意張廢紙做乜
我就係覺得奇,明明hr出,講撚到如果last day前玩野,老闆可以寫臭你?係老闆向hr 投訴你?定係講緊自己俾老闆簽既ref letter?如果係要老闆簽既,關係都唔會衰到要玩野
真係未聽過
都係果句, 佢唔出你吹唔漲
拖糧就可以
仲一定要追返
睇邊行啦, 我有份工見左2nd in
因為無張廢紙而無請
分清楚工作證明同ref letter
我講緊工作證明, 你呢?
屌 工作證明就緊係要啦
樓主講緊ref letter呀
sor
咁我想問 正常人事部係你遞信後應該會俾工作證明,但reference letter應該係自己揾老闆簽?咁其實見工要既係工作證明而唔係reference letter啦,咁d人驚reference letter寫衰自己又係乜野事
因為有啲會寫係同一張紙上面
咁又慘d, 平時見工俾工作證明就得
我都唔知屌 你老細又唔係啲咩出名人仕
搵鬼睇
reference letter都係D行野炸喎
名 職位 職責內容 又係D感謝服務公司幾耐咁
暴徒亂撞人亂斬人仲有等收賠償金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞