有無人真係試過reference letter俾舊公司寫衰?

93 回覆
114 Like 6 Dislike
你係咪真係識點解你覺得有封信就唔係假?
其實cv鳩吹已經係虛假文書 整得虛假文書既人一樣可以自己整封假信
大學證書都有假啦 反而出糧/mpf紀錄果啲冇得呃

first advantage你聽過未? 人地專門做background check
佢會自己去證實 你簽consent form就ok 你估真係望下封信就信你?
仲問我係咪做清潔R撚哂頭
關乜事
即係無personality, working skill呢d?
巴打做開清潔?
智障連登仔又用極端例子黎prove自己無錯
係啦,乜撚都無用,乜撚都係假
ref. letter 有兩款
HR department 畀你既係工作證明
自己搵dept/team head R 既ref. letter 先係工作表現
Proof of employment 唔同 reference letter
前者一定要啦
又係你話人地冇ref letter 得cv就證明唔到係真先
我先話你知有letter都唔一定係真

我果行第一做得既都係有牌既
第二搵第三方公司做background check係好平常
so far轉過幾次工就唔洗要咩letter 全部簽consent form比人地自己去查

唔知你做邊行咁巴閉
藍人送美心,黃人買大班
發現開始多鳩屎回復 撩交嗌
仲要唔係不推文
好多謝你話俾我知有LETTER都唔一定係真啊

存在=必然
可以偽造文件=所有文件都係假
買左六合彩就有機會中=必中

好,又可以COPY自己句野多一次
智障連登仔又用極端例子黎prove自己無錯
係啦,乜撚都無用,乜撚都係假
BTW,我做AGENCY,湊客
垃圾低賤下欄狗工
冇撚用信,垃圾
開返張工作證明?
你見到封reference letter寫得衰都唔會攞出嚟或者諗定籍口, 所以寫衰你唔係最毒.
最毒係好簡單留聯絡叫有興趣嘅人搵佢. 到有人搵先唱衰你
都幾撚反智,你拖尻我糧,我想拎返應得嘅仲要俾你封殺
reference letter
只係寫你咩post做到幾時
可以點寫衰
個d 唔係reference letter
Employment certificate 同reference letter 唔同

搵工要employment certificate就夠。無人睇reference letter架啦
下面有巴打講得岩,呢個社會真係好撚反智。
我之前有份工都係俾公司拖糧,然後見新工果陣照直講,到in完簽左contract之後個HR好似勸我咁講,叫我唔好將呢的野拎出黎講。

ps,我覺得HR係好人,佢真心係教我。
但係出黎搵食,欠債還錢天公地道,我真係唔覺得自己錯係邊。

BTW,果間濕鳩野都離開左好多年,就算Reference check都唔會check咁耐以前既公司,CV都唔會落果間野名。勸所有新仔進入社會既巴打,唔好以為細公司好多野學,除非係極度專業既領域小團隊,否則其實細公司無論資歷,架構,手勢,知識,福利,人工,係無一樣能夠同外資大公司睇齊。

俾人拖糧簡直係人生污點,願所有拖糧老細武漢肺炎陷家鏟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞