有無人真係試過reference letter俾舊公司寫衰?

93 回覆
114 Like 6 Dislike
同中英聯合聲明一樣廢紙一張
咁好似係工作證明wo
Reference letter 係for 寫好野
在職證明係letter of employment 只寫title 同同日期
唔係啊 我上份工reference letter係咁 dept. head簽
工作證明就係HR出張有入職日同離職日既信
咁係啦,dept head果封應該係自己request架
後來同離職同事傾開
原來個個份野D字都係19樣
我諗個dept. head未必記得自己係乜水
所以根本都唔會寫到咩衰野落去
試過
望一眼然後係佢面前dum落垃圾桶
份工都冇寫入cv

垃圾 startup 公司
都唔係架
reference letter其中一個用途係verify 你既post 同真係係個間公司到做過
我所有有過offer既工都會叫我比返上一份工既reference letter佢check
香港果D 基本上得proof of service
最重要係寫左你自己resign 其他資訊無乜用
拎去外國個skill assessment都唔夠料

reference letter就on demand 寫比你
有就有無就無 邊有人會專登寫衰
樓主請散水餅係咪比嘉頓什餅?
通常係玩你
都係等reference check真係搵到佢先會玩
因為reference check 通常檯底做
同埋真係臨請你先做

reference letter 你可以見到寫得唔好就唔拎出黎
通常REF CHECK 係新公司打電話/電郵畀舊公司相關人士查證,,,
勞記既野勸你咪俾佢睇
如果有兩個人黎in
請個乾淨既都唔會請個識搵勞工署既

條女有個親戚酒店業
又係追糧
俾全行封殺
好撚痴線
其實正常都係只係要工作證明
ref 咩letter 大學interview咩
巴打做開清潔?
REF LETTER就係用黎證明你CV唔係鳩吹
如果做普通公司低層 根本冇人care你張爛鬼reference letter 寫到你十項全能 精通八國語言都冇用
你做到大公司中層既話 淨係牌頭都夠做啦
結論就係冇鬼用張野
果張叫工作證明.....
寫明start date, end date, title就夠
你CV剩係寫左年份同job title,無其他架啦?
巴打做開清潔?
又關cv咩事 cv自己寫又做乜鳩撈埋一齊
Background check都唔關你份ref letter事
會直接打去舊公司hr問.......
真正大公司認真做ref check既 係搵專門做呢d既第三方公司做
人地會email/打電話去你間u 你舊公司問 唔洗你自己交文件
因為你封信其實都可以假
同埋最重要既resigned of his/her own accord
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞