梁卓偉up緊咩?簡單介紹「英國變種病毒」

224 回覆
1356 Like 94 Dislike
正評咗
好欣賞樓主將知識帶俾大家
見到你兩個po都問,仲咩咁睇唔開
mRNA vaccine,原理係透過注射mRNA(基因)令身體細胞製作COVID棘狀蛋白質(因為只係製作棘狀蛋白質,唔係成舊COVID,唔會真正做成感染)。免疫系統會對異物(棘狀蛋白質)有反應,從而產生免疫記憶

所以vaccine仲有無用,關鍵在於新棘狀蛋白質同原版有無足夠相似度,令感染新COVID嘅話,都會激起mRNA疫苗產生嘅免疫記憶

滅活嘅話因為係成舊virus,有多啲位置激起免疫反應,對比mRNA疫苗受棘狀蛋白質變異影響少左啲

好彩嘅係,現時未有證據顯示疫苗有效性會因為變異降低,嚟緊幾星期將會有唔少研究確定疫苗效能可以多多留意
英國肺炎
新武肺中國咪仲大獲, 連原種病毒都無點整滅活

不過中共有個戰術係先破後立, 西藏同香港都專登有幾亂搞幾亂, 再趁機反cup
WARS
WARS-s
WARS-pro
WARS-max
WARS-m1
WARS-2020 (late)
WARS (UK edition)
Push
即係假設變種既話滅活既效能都仲係高d?
無科學證據前一切都係鳩估
樓主唔打 武漢肺炎 所以負評
up
留名學野
fuck you china virus
呢個排法易記
唔好污名化人地

叫「COVID-20」
或者 「武漢肺炎病毒-變種」
推 普及係需要做嘅
push
呢類topic好正
Wuhan Coronavirus 20
瑞士前幾日先宣布唔再靠群體免疫 成效太低
疫苗係一種安全d既人工群體免疫
係變種武漢肺炎

英你老母
多謝樓主解釋。

用字上面好多人講過,但其實 Covid-19 係指武漢肺炎個病,唔係隻病毒。你想講隻病毒,應該係叫 Sars-CoV-2,中文叫沙士病毒二型。

仲有,武漢肺炎倫敦變種似乎感染小朋友嘅能力高咗。呢方面專家推斷同英格蘭十一月中小學繼續返學,但餐飲業禁止堂食有關,所以天擇感染小朋友勁嘅病毒變種。
https://www.bbc.co.uk/news/uk-55406939
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞