梁卓偉up緊咩?簡單介紹「英國變種病毒」

224 回覆
1356 Like 94 Dislike
covid 20啫,iphone咪又係年年換款
呢個問題你要問返武漢P4實驗室
可以理解係病毒數易啲變多,準確嚟講就係病毒易左入細胞,又有機會更叻躲避免疫系統,就有更多繁殖。多左病毒,就可以傳染更多

同空氣傳播遠左就無關係
樓主鬼鬼地
想潛移默化
上面有討論過

總括就係唔影響安全,暫時無數據顯示會影響有效性,但理論上如果棘狀蛋白質改變太多,可以影響疫苗功效(因為免疫系統未必認到疫苗同真實感染係同一種病毒),需要更多研究確定影響
支那真係摧毀全球,製隻咁既野出嚟,屌你老母
我正評左
N501Y起老鼠實驗有更高致病性 (個病嚴重左),但B.1.1.7有另一個基因變異會影響ORF8蛋白質,之前有相關變種/研究顯示無左ORF8會令感染變輕微啲或者病毒複製變慢少少,所以殺傷力問題嘅答案對比傳染能力無咁清楚同強烈,現時關注主要集中於傳染能力上
推一推
好我趁sem break得閑去睇下
樓主加油再教我哋多啲
新變異種學名係 VUI202012/01,請大家留意

另外,雖然N501Y變異起老鼠實驗同致病性有關,但現時沒有人類研究顯示會加強致病性,而VUI202012/01整體亦有其他變異與感染減弱有可能關聯

所以大家都係擔心傳染性增強,未有證據顯示致病性都有加強
同問
講真,我睇唔到有乜理由搞travel ban。

禁英國入境唔禁做冬,完全本末倒置。
中国武漢既病毒殖民計劃
武漢肺炎護照(海外)
#81 有巴打解答左
Push back
Push
咪話左廢lo
仲想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞