梁卓偉up緊咩?簡單介紹「英國變種病毒」

224 回覆
1356 Like 94 Dislike
好撚心樓主啦。英你老母變種病毒咩。而家係武漢肺炎英國變種。武漢兩隻字一定係擺頭,咪撚諗住spin去英國
N501Y起老鼠實驗有更高致病性 (個病嚴重左),但B.1.1.7有另一個基因變異會影響ORF8蛋白質,之前有相關變種/研究顯示無左ORF8會令感染變輕微啲或者病毒複製變慢少少,所以殺傷力問題嘅答案對比傳染能力無咁清楚同強烈,現時關注主要集中於傳染能力上
同埋口罩有無作用
Ching 你望下啲正皮數先啦
Btw你係咪ig嗰啲mon住
邊個未like邊個like咗嗰啲人嚟
世上很多人總不會人人愛你
btw, 長知識了
love u bro
疫苗上面答左

病毒變種唔會影響病毒大小,所以同口罩效能無咩關係
唔係呀,只係我一開頭留comment嗰陣得負評又無人留言,以為個post會變垃圾post,自己仲on9加多一個負評,傷心欲絕下先cm左
樓主會唔會考慮幫dser補bio
push
個post上咗熱門一,你可以去食飯先
等啲人自己comment下
好多架不過未必單獨成科,或者係graduate specialize 咁,病毒好有趣,聽到其他人都有興趣好開心
請你更正番個名 「新武漢肺炎」
ATCG 係dna nucleotide.....
你寫唔撚寫關人撚事咩傻系
其實傳播勁左係咩意思?即係存活率高左?定係個病毒數會易d 變多? 還是空氣傳播遠左?
咁其實D疫苗係咪安全同有效
感覺好似突然間咁多間 連大陸都有幾間 堅定流
好學術 輕輕一推
多謝你篇文 但係好唔撚爽你條垃圾係到圍爐取暖
冇人屌你篇文,淨係屌你個topic
叫你去pin又當冇到
淨係識喺度呻
Lm
英國係隨機完整排序positive sample (會知道成個RNA嘅排列),再由呢個平台 http://cov-glue.cvr.gla.ac.uk/#/home 幫手睇下有無變異

平時檢測目的係睇有/無,PCR其中一個方法就係用帶有紫外光染料嘅原材料不停複製COVID基因段,如果紫外光染料強度達某個水平,就代表COVID存在

Test變種係額外step,要排序個基因先知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞