梁卓偉up緊咩?簡單介紹「英國變種病毒」

224 回覆
1356 Like 94 Dislike
基本知識

病毒由基因及不同蛋白質組成,棘狀蛋白質(圖中紅色粒)就負責同細胞連結,等病毒可以進入細胞同釋出基因

蛋白質由一連串氨基酸組成,每粒氨基酸對蛋白質嘅作用同重要性都有分別

氨基酸同蛋白質示意圖

COVID棘狀蛋白質有兩部份特別重要:
🦠受體結合處:真正同細胞接收器有接觸嘅部份,其中最重要嘅氨基酸叫key contact residue
🦠Furin切割處:被人體蛋白酶Furin切割嘅位置

英國病毒發生咩事?

過去四星期,新變種 B.1.1.7 起英國急速傳播。佢棘狀蛋白質嘅變異地方包括:
🧫第501粒氨基酸由N變Y,簡稱501Y
🧫第69同70粒氨基酸消失
🧫第681粒氨基酸由P變H

呢啲變異有咩影響?

N501Y
501號氨基酸直接接觸細胞接收器,更加係key contact residue。初步實驗結果顯示變異令COVID同ACE2接收器黏合度提高,加強病毒嘅傳播度同致病性

69-70 deletion
有機會同COVID躲避免疫系統嘅能力相關

P681H
681號氨基酸同Furin切割處十分相近。Furin切割處令病毒更能進入細胞及傳播,所以科學家十分關心P681H變異對切割處嘅影響

B.1.1.7傳播能力可能比原版高7成,引起好多國家嘅重視,不同團隊都致力研究,大家可以留意嚟緊有咩新消息

如果覺得有用請幫手輕輕一推啦
重點都係疫苗防唔防到啫
發現有人負評左好sad然後自己又唔小心負評埋
樓主知唔知邊啲國家聲稱佢既疫苗係唔怕變種?(即甚麼mRNA)
唔好污名化人地

叫「COVID-20」
或者 「武漢肺炎病毒-變種」
N Y P H 都係amino acid嘅一種?
其實咁易變種
疫苗仲有用嗎
簡單d講

即係武肺傳播能力增加左7成

係!每個字母對應一種氨基酸

武漢肺炎病毒 (已變種)
俾左正皮你
感謝樓主整理~
https://i.lih.kg/thumbnail?u=https%3A%2F%2Fna.cx%2Fi%2FihE5FwV.gif&h=2fc548ce&s=540
佢話咩「open conformation, 好似鎖匙咁容易啲插入去」

呢個轉變係只係因為一粒amino acid 唔同左?
好似梁卓偉咁講,依家連對變異本身嘅資料都係初步結果,無人可以100%肯定係咪有用

因為mRNA vaccine,原理係透過注射mRNA(基因)令身體細胞製作COVID棘狀蛋白質(因為只係製作棘狀蛋白質,唔係成舊COVID,唔會真正做成感染)。免疫系統會對異物(棘狀蛋白質)有反應,從而產生免疫記憶

所以vaccine仲有無用,關鍵在於新棘狀蛋白質同原版有無足夠相似度,令感染新COVID嘅話,都會激起mRNA疫苗產生嘅免疫記憶

希望解釋有少少用啦,俾唔到肯定答案你唔好意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞