居屋由幾時開始咁難抽?

204 回覆
145 Like 11 Dislike
有分別
舊式公屋嘅話闊落啲、個則實用啲
屌佢老母
公屋撚先唔想綠表買,得公屋得天下
有錢咪叫個仔去出面買樓,做咩要還屋
我講緊係197幾
當年坑口任買
如果無痴線佬
用上居然放棄後生仔分開住的機會
就好癲
政府個政策就係
你自力更生住劏房死慳死抵關我撚事
關鍵位都係居屋停建
落黎讀個19學位 唔返學都畢到業7年做到腥香港人
有,天水圍居屋剛剛出售果陣。朋友老豆99萬買到800呎,果陣要買唔難,最多買唔到心儀單位。
咁快收到揀樓通知?唔係早幾日先攪完珠咩?
btw 巴打你而家仲有無機會買?還是已經揀晒?
只能夠講當年公屋戶唔會想攬住公屋過世,會爭取上居屋、上私樓。
但今時今日,大家都唔會太在意住公屋 (某程度上仲羨慕),同埋居屋供樓貴過公屋交租好多,而且新居屋地段通常唔靚 (住開彩虹你叫我搬入上水?)。攪一大輪仲衰過而家住緊果度,點解仲要買居屋?都未提私樓果d 癲價,車尾燈都見唔到。所以大把人寧願交兩三倍租都唔離開公屋。
我認識朋友當中,最叻果個都係中白居易 (兩公婆加個B),但佢都好開心,因為之前一路住老公果度,d 婆媳關係好差,抽中白居易佢話當自己中六合彩二獎。
2005年開始停建居屋個陣

香港一年起碼要起一萬個單位先夠。
真係痴左線,點買得起,特衰政府又唔肯每年起番一萬個單位補數
應該係6成白表4成綠表最好,綠置居先100% 綠表,咁樣對港人最有利
佢應該係第1粒波,抽到個號碼冇機姐
因為居屋賣得太平, 試下接近私樓價
睇下重有無人買
好多財技玩法, 但首先你要跳出去先會願意接收人地諗法
感覺好慘,好似成世人個運用係呢度,點知都係得個吉
貪曾死全家
根本應該cut家有長者
不嬲難架bor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞