居屋由幾時開始咁難抽?

204 回覆
145 Like 11 Dislike
冇拆遷戶?
同埋綠得返4成
舊年綠長去到第3粒波d人已經唔係好想買
今年都唔樂觀啦
綠表係咪on9先會買
講緊一家人果d
後生兩公婆就無所謂

既然都有咁上下錢
梗係霸住公屋買多層私樓
你買完居屋,後生果d就係供層自住樓

又無左筆首期
幾時先有地方自己住?
兩老死埋仲有兄弟
就算100%俾晒白表都好
白表單人都係收得皮
On9機制
有公屋仲可以用綠表抽居屋
住公屋就唔自力更新咩
快d揾條女結婚排排公屋,around6年內上樓啦,香港係咁玩嫁喎,你唔要d蝗多謝你
因為輪候耐可以投訴
但整體社會買唔到樓就可以hea住做

佢地最叻刷數據 今年快左點點點
最重要係迎合新移民
佢地會覺得黎到又無樓好慘
但起馬結婚生仔都叫有啲希望,依家比人食資源食到盡
加埋150,又無能力移民個啲真喺好撚慘
隔離起緊公屋 交通生活配套一定有只係未必咁快完善
而家單人單位先百幾萬頭
如果之後賣出去 應該點都有賺? 可能有大劣人想住近大灣區
你要生多兩件先有機會6年?
既然生得兩件 一樣都係欠債過百萬
下 做乜9
只買左居屋既人,有佢名係度既公屋,一定要交出黎嫁啦
02年03年都唔差幾多
嗰陣貝沙灣都係4000蚊尺
冇人要有幾奇
嗡乜呀你
居屋原意係俾基層市民有向上流同置業既機會
咁公屋戶咪其中一堆受益人
你唔俾公屋戶買,咁咪無流轉囉,等公屋既人咪愈黎愈多
綠表買完仲點會keep到間公屋?
其實白長都算屈機,抽居屋月入唔可以過66000
正常四人家庭出黎做野都一定超額
但廢老0收入,變相可以廢老+中年仔女抽大屋
如果唔係樓價高到買唔起私樓,邊個想住居屋
居屋有40%係綠表人,即係你鄰居有40%係公屋仔
居屋係想班公屋仔讓返個公屋比有需要既人,有d撚樣交3倍租根本一定有能力買居屋啦
08 我第40個號碼 白非核都中鑽石山2房
20 我綠長抽 想搏鑽石山 影都唔見😭
唔緊要 大把人都話你岩
08年 嘉峰台都唔要 傻左呀
最後一棟私人參建
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞