居屋由幾時開始咁難抽?

204 回覆
145 Like 11 Dislike
都話移左民仲使撚返大灣區咩
跟比例,4:6 睇返條數係420,但你預有人dq,或者唔要,可能排到600 都仲有機會皇后山
綠長埋到去得返皇后山一房/開放式揀, 算唔算嬴
其實皇后山升唔升到值 單人得280尺
點會呀,當你排100都起碼馬1/火1
廢老計劃先過所有其他人簡
附近麻麻地
其實點止百5 仲有學生work visa呢 一樣7年變香港人
將來可以去蓮塘口岸,岩哂大灣區人
實有得升
根本就唔應該有綠表呢樣野
公屋戶比得起首期就應該即刻收返佢間公屋
儲到首期但係比唔起私人市場既租金?
老實講,依家果頭咩都無,交通都煩。升唔升到值係睇下政府會唔會發展果頭。但個濕9政府將一大舊錢丟左去明日大嶼,仲有無錢發展社區設施,就自己衡量。當然都有一堆人本身住附近,會有一定需求。
根本一個騙局
除非極舊公屋
否則成個格局咪差唔多
上大陸好快
大灣區一小時生活圈
咁當你綠長埋到去有馬1/火1揀, 咁算唔算嬴
係已經去到白表6:綠表4
今期其實麻麻地,有廢老一定等啟德居屋先抽
個個都抽黎搏一搏
同18歲排公屋一樣
又唔使錢嘅
林鄭遲撚早拆關,到時變深圳核心地段
唔好話排100
綠長得頭幾個no先有得揀樓
好既盤既兩三房要第一個no先有機會
有朋友住緊公屋抽到 話啲地段唔靚單位又細
住緊公屋嗰到仲大過啲居屋單位
就話完全唔急唔會大樓換細樓
下年再抽過
今年一粒波大約250 綠+白長
鑽1,2, 馬2, 火2,3,加埋1977 (垃圾皇后山唔計)
頭8 個廢老波都有好野
根本個政策就錯撚曬
無論有冇150都好,根本就唔應該有同一班人有double benefit
原先有公屋嘅人已經享有咗政府嘅福利,交低租金、比起一大堆自力更新、租劏房,有能力儲錢死慳死抵,但又無公屋嘅人有好多優勢。

個班人依家辛辛苦苦,終於捱到可以比居屋首期,仲要比班綠表撚搶資源。乜撚嘢福利都無享用過,諗起都覺得慘

利申:上件單人白表排第一,但個number後,乜撚都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞