主要屋苑既家庭住戶每月收入中位數

604 回覆
347 Like 15 Dislike
燶閪都搬走咗居多啦
不是
當東匯村有100人住
佢地中位數係第50人+51人除2
如果要中到去紮鐵佬
就要有101個紮鐵佬搬入去住
Total 201人
咁第101位即係紮鐵佬
佢嘅收入係50k
因此嗰條村就人均收入中位數就係50k

至於點解你錯
越多紮鐵佬其實係冇增加到機會
只有過咗requirement同未過
屬於邏輯錯誤
17,090
友愛點止呀 行一轉停車場唔係Benz就Audi再唔係Tesla
收入係咪計薪金唔計資本收入?

李嘉誠住宅 每月薪金收入 0
二世祖泊黎屌公屋妹
好似大陸咁
大西北只係一個比喻
用第二個地方代入去一樣適用
唔洗轉移視線
移民外國或者去中國就真係有cultural barrier
大家都香港有撚唔同social norm
我個人覺得係啫
我排141 好似一樓一咁嘅
花式自爆
大西北啲人純啲,份人真啲
講嘢直接但係唔aggressive,話題冇咁圍繞物質
我中學出咗去讀,小學同學keep住有contact到form 5,之後都主動冷處理
始終做唔返果個自己
轉乜嘢移視線
你係咪太敏感?
大西北比人感覺差小小
屋邨停車場見過有波子
私樓停車場有拉利Bentley
咁北區同西北又有咩唔同social norm?
點解你會prefer 北區?
咁呢啲都係性格問題,先唔討論係咪全部西北人都係呢種性格,又或者呢種性格好定差;呢幾樣絕對唔係 social norm。

我又講吓我睇法,西北呢片土地,我父母嗰代都係因為窮先由外區搬入嚟,當然直到而家都keep 住有人因為負擔唔起市區住所而搬入嚟,如果你話窮人同有錢人比視野窄咗,價值觀唔同,我會認同;但你講到唔同區嘅窮人連 social norm都唔同(provides 只係小小香港嘅18區),我就唔同意
簡單啲講,假設有 9 個住客,分別收入係 1,2,3,4,5,6,7,8,9 元,
咁 medium 中位數就係 5

突然有兩個 收入 100 元既人加入既話,個排序就變成 1,2,3,4,5,6,7,8,9,100,100 - 中位數就只會稍微 shift 到 6

再跟住其中一個收入 100 元既人變成李嘉誠咁有錢,收入變成 10^10 元
咁整個 sequence 就變成 1,2,3,4,5,6,7,8,9,100,10^10 - 而個中位數仍然係 6
咁有十個收入$100既人加入

個中位數係咪會變左做$100?
慈康31k
是, 冇錯.
問題係現實世界上,如果一間屋已經住左 9 個人,突然再多 9 個收入多好多既人搬入去住既機會有幾大.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞