主要屋苑既家庭住戶每月收入中位數

604 回覆
347 Like 15 Dislike
咪傻
要幾多個紮鐵佬先至影響到個數
其中一個地方出左個李嘉誠,都唔會影響到個 medium - 用 medium 中位數黎計就係唔想少數 extreme cases 拉高或者拉低個值
如果愈多紮鐵佬
中位數中到紮鐵佬既機會就愈大

咁講法有冇錯??
你有咁既能力 甘心住到咁咩?唔係都唔會咁多人選擇移民
我諗大部分人都唔係因為呢個原因移民,呢個因素並唔係2019-2020先出現
樂賞翠湖 91 - 93 入伙
當你買唔起山頂咪代表你無能力
當你買得起大西北咪代表你有能力
咁簡單道理都唔明
睇下自己銀包再睇下自己有能力買啲咩樓都唔識

點為之甘心定唔甘心
定係自己唔肯面對現實

買樓同移民唔一定有衝突
一邊買樓一邊移民唔得
連登仔覺得西九龍同港島區先係middle/upper class住既地方
除非係康樂園/錦繡/加洲,否則新界不值一提
人均就差唔多
海怡咁高
其實你同佢都講得啱
不過你應該好少接觸大西北,唔理解大西北有咩缺陷
老實講,依家嘅我寧願揀北區都唔揀大西北
同埋一定住得近港鐵站先夠高級
可唔可以講多d
屯元唔可以有68k嘅工
都有道理
同埋去到十幾廿年樓齡
有較大機會仔女已出身,有兩代人揾錢
同意,當年首期要求冇咁嚴

但利息勁貴,供款額較高

所以呢班97樓王第一代業主,現金流應該有返咁上下

加上仔女可能已出身

正正反映左喺家庭月入上面
以下係童年回憶:

1.每次出市區要勁耐:當時老豆有揸車,但係屯公成日塞車,西鐵要到我離開咗大西北一段時間先通車

2.文化唔同:大西北有自己一套social norm,但係出嚟市區唔啱用,我用咗半年先適應到

3.啲人見識/學識太narrow:出咗去覺得自己好似鄉下仔咁,話題同思維成日跟唔上

4.人口質素同市區有啲差距
你細個係咪住西北圍村?
私樓
可能你未經歷過冇smartphone冇西鐵冇寬頻既年代,想像唔到個差距
咁我好想知大西北非圍村有咩獨特 social norm

K1-AL都係屯門讀書,讀大學唔覺得同同學有2、3、4問題
利申,year 3嗰陣仲用緊palm 同Windows phone,唔知咁算唔算係有smartphone 喇(當時未有iPhone)
你睇佢好姐
成個盤啲設施同人都甩皮甩骨
年年都入新地三大閪盤
呢個真
死唔去就好兩極
燶閪又有,有錢都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞