主要屋苑既家庭住戶每月收入中位數

604 回覆
347 Like 15 Dislike
屋邨啲紮鐵佬50k-100k 如果冇報稅啲工點計
睇到個入息咁少都有啲奇怪, 不過可能都幾啱香港形態.

小弟畢業無耐都出黎搞生意, 老實講唔係話超好搵但叫做8年時間儲左300萬. 之後去買樓搵工由低做起兩三年. 講真首期夠兩公婆拎住低下階層收入都算輕鬆. 呢兩年係咁而加左啲人工又儲左兩三年錢都諗緊搬唔搬番出市區.

我呢行呢個時勢今年都叫受到啲影響, 無咩好offer, 但我老婆都叫做好多工加7,8千叫佢走佢都好揀澤. 遠既唔去, OT唔去, 個field唔吸引唔去.

以我個人經驗計呢個表算真實. 香港你搵到一舊錢解決左住問題, 人工未必係你最大既追求.
隱形富豪
正常到爆, 龍門未出之前卓爾係龍頭, 新西最有錢住晒係個到, 佢地咁多年既收入一直升.
相反龍門新樓一定係班新中產搬入去或者分支家庭老豆老母首期. 收入唔會夠個啲黎.
住開卓爾班都唔會俾多二百萬換間實用面積細左既樓la.
太古城啲人係三十年前買架
佢月入五萬幾,應該儲半年錢就買到
香港得18區
第十九區薄扶林區?
利申住南區
積最好用一定係翠擁 只不過係會漏水咁解
天水圍啲公屋戶幾有錢
係華景入面搬過幾次,未搬去市區前住32樓個廳仲要2邊窗,一邊望九龍維港+樓下山景,另一邊望青衣荃灣,個時成日係窗台坐喺度望天打掛
新西最有錢唔係住青公㗎咩
我屋企人應該係心郁郁想搬返出市區,因為成屋人係九龍/港島返工返學。但真係好住嘅係去邊都要搭小巴(荔景/荔枝角/荃灣)
低過自己做個度 好sad
凱旋門呢?
新樓多租客,而新西一向抵租
呢個收入點會買到樓既?!
雅典居個景係正,廳大房大,係樓底對比新樓矮
住太古好多人都唔洗做
Aeon 平日都多人行
每逢星期三超市特價多人過年宵
此其一,而且瓏門大陸住戶同做生意嘅人佔比比較重,你同呢班人計月入數,好難準
唔夠多住戶
成班茂利淨係覺得住戶全部都係買
平面思維到
無諗過豪宅大把租戶
宜家個時勢有一定經濟能力租豪宅性價比好過買好多
豪宅樓價拋開租金太遠
算吧啦

D人搵兩三萬都係aim市區新樓
買唔到樓係正常
你個數都好唔update 下
16k幾多年前
我以前都係住南區,所以概念先清晰
好多人get唔到我意思,或者可能根本好少去南區。
有錢人住既所謂”山頂南區”普遍都係講淺水灣深水灣嗰邊 ,係因為兩者級數相同,簡單講講即係同一個圈子。而薄扶林嗰雖然都係靚野,但住客級數相對低,亦都比較多鬼佬,客路完全唔同,所以講樓嘅角度係兩樣野,正如香港仔又係另一樣完全唔同既野。
連登仔夢寐以求既人生大贏家, 就由292 排名開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞