主要屋苑既家庭住戶每月收入中位數

604 回覆
347 Like 15 Dislike
大把人都係返中環住大西北,好平常
其實馬鞍山係連啲屋邨人都搵唔少錢
恒、頌、利、耀安好似全部都有得租者置其屋,買咗嘅話而家都起碼值幾球
巴打心水清
不過愈黎愈多人就真 條路已經算闊 但已經冇早幾年咁清靜 新港城星期六日食乜都要排隊
準備不宜居住架啦
泥涌而家都起到如火如荼,仲有山頂又話起
150 高翔苑 35,590
公屋黎講排好前
但佢5座係公屋
4座係紀律部隊宿舍 拉高晒
你呢啲智力真係唔好玩手機啦
所以話 香港人真係最叻逃稅同作假收入
真係有,不過唔多
唔係嫌棄大西北個名
而係學上面話齋time cost,要爭取時間休息
好多professional做到夜一夜先返屋企
第二朝又10點前返到公司
九龍半個鐘內都嫌遠啦,何況大西北
我自己都由九龍塘搬左出中區
負擔得到就點都得
入面都好多靚樓(恆安打後一排)
同埋環境又真係幾清幽
卓爾居應該係97年賣樓,元朗朗晴居都係

睇返上表
兩個屋苑而家樓價都唔貴,但收入排名出奇地高

共通點係,佢哋都算係大西北97樓王

撞正香港人暴發年代
早期業主應該都有返咁上下
呢兩個屋苑都係開則比較大,最細都540尺以上,即係理論上會住多啲人,相反,新樓啲細單位可能得一個人住,咁計家庭收入一定蝕章
帝堡城有咩好住
只要地理位置夠好,都係貴到飛起
馬鞍山地方細細 但勁多私樓屋苑
原來黃金海岸咁撚屎
明你講咩,好認同
好多人講起錢就以為玩大富翁咁有幾大吹幾大
現實上搵十幾廿萬一個月既階層都唔係咁差啦

貝沙灣有獨立屋有普通apartment
識唔少人住入面都只係高收入打工仔
反而真係有錢都唔住果度,買黎租比鬼佬就會
禮頓山唔少
好多舊屋苑既住戶都冇報又或者報細數

好多人自卑變自大. 自己窮就唯有吹到十億八億先係錢, 因為識既人點都無.
講返97樓王收入排名高,當年樓價難負擔,得返高收入人士買,當年三十幾歲,而家可能係退休前收入高位,又可能仔女已畢業又未婚,有收入共同計入家庭入息。而且近年樓價又係難負擔嘅年代,加上按保線 首期原因,應該都有好多高收入人士揀呢啲屋苑上車。
天水圍「黃埔花園二號」都係97前後產物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞