居屋 2020 (6)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
粉嶺同火炭地區性唔就腳,附近又咩都無,所以唔鐘意,寧願要細少少單位好過依兩個地方。
有冇人可以講下粉嶺有咩好 想說服自己有都照要
WE0004XX (中)
係咪排到鑽1/馬2 咁上下?Thanks
但之後既白長會跌落白核再繼續
火炭有咩好要上斜路
近返大陸(可能有人喜歡)
多個墳場(清靜)
行去粉嶺站39分鐘左右(做運動)

冇了......真係諗唔到(我都排好後,可能同你做鄰居)
照咁睇火炭既兩房咪擺到好後
我仲以為d人會揀火3》鑽2〉火2 》馬2〉鑽1咁落🤣
衰過隔離個d公屋
因為最偏僻/停車位少->日日都被做運動, 保持身體健康
冇社區設施-> 日日做毒撚 使少啲錢
排單人唔洗諗 粉嶺一定要
除非你遲d會結婚
要咗就一世事
冇得再申請居屋
講衰d 就算之後破產都冇得申請公屋
我同你一樣不過其實貴個啲又買唔起
但粉嶺個單位真係太偏
睇個抽籤結果尾數字18同79再睇揀樓次序,發覺單人,家庭同長者咩都有,咁其實機會係咪平均左
係 我都好糾結 因為我用埋長者個名驚後悔
但我諗我大機會要
唔係新界人,有冇住附近可以講下有幾唔好
我見到佢同火車站都係一條直路,搭車10分鐘就到?
我有少少唔明呀,綠長同白長有2100quota,而鑽石山同馬鞍山嘅兩房同一房夾埋有2789quota, 如果唔計清拆家庭,同埋排我前面嘅放棄/dq, 理論上我入到2100 quota 就揀到馬鞍山一房,唔係咁既咩
粉嶺山麗苑偏遠 多開放式單位 附近有多個殯葬區

南邊有數個認可殯葬區

山麗苑偏遠,但附近環境較清幽,四周多屬較低密度發展,大多以村屋為主。不過,屋苑南邊卻設有數個認可殯葬區,至於東南及東北方向,亦有零散山墳,料第B、C、D、E、F座部份單位或會望到墳景。

另外,屋苑範圍亦設斜坡、擋土牆,而業主亦須負責清理山泥傾瀉泥石或巨石。
我理解係2100 quota 白長得1260quota
咁白長完左應該到其他組別先? 唔知有冇理解錯左
唔係住附近呢d真係去現場睇先知一陣揀左以為個景望山,點知個景望墳就大鑊
有冇tg group?
我都係咁理解呀,我係見上年白長都派到2750(因為前面有人放棄/dq), 所以估計我應該都入到白長個quota,所以想問吓入到既話係咪大機會有馬鞍山一房。
隨時得番 火炭細單位 同粉嶺
因為你前面有2100 個長者 又有GM 幾百個 之後14X WM 先到你
tg groud咪盞俾伸手黨激到嘔血
雖然呢度都唔少
你啱。最梗要自己識計數

入到長者隊應該都仲有好多選擇

如果長者隊都係得皇后山。咁後面啲家庭隊仲可以簡咩

不過你WE25xx就有啲忟水。如果去到WM先擇就真係冇乜選擇。祝你好運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞