居屋 2020 (6)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
起碼有5百幾個要粉嶺都唔要鑽1馬2先有機會
一樣最靚得馬1
到入伙嗰陣, 沙中線都已經通車啦
睇你點定義

你可以話長者都就死都未有一個自己嘅安樂窩 一個正常健全嘅社會 理想嘅制度應該去慰勞及獎賞一啲曾經為社會付出奮鬥嘅人 以滿祝佢哋最後嘅心願
你岩既

但我既諗法係咁樣鼓勵唔到年青人生下一代

夫妻+長者我認同係有需要

其實我覺得應該綠白長綠白核輪住揀

咁樣對大家都會好d
你都有道理
計埋粉嶺兩房 我WM199都有得揀
問題佢指明要鑽1/2房 呢個難度真係大
白長未必要2房既
鑽石山個位咁吸引 可能鑽1都殺
係兩分鐘就到呢個屈左機
沙中線開埋就出香港都好方便
鑽開放式都仲有少少機會執死雞 1房2房唔洗諗
長者個quota係足夠食晒鑽1+馬2
冇錯 沙中線一出就屈機
非常認同你呢個講法
一家四口仲要請工人,唔請工人自己湊又無收入,無收入又點供樓
揀到尾得返一房/開放式,5個人點住呢...
依家d工人姐姐又要求高,無房唔肯做,即係無得請姐姐,要唔做野自己湊

最後都係繼續做雙職父母租樓,請工人🤦🏻‍♀️

咁落去睇怕要等到我60歲用白長抽
睇你點睇,綠白長如果賴住仔女+孫,其實比核更有需要,當然呢個制度下不乏有兩老其實同仔女同住私樓但係仔女名,仔女照拎兩個老人家個名黎抽。
永遠無完美既制度,總有人覺得公平有人唔公平
有唔少人會當投資咁買鑽1
無錯!我都係同女朋友講放眼有沙中線
應該要 DQ...任何人士改動都要通知房署,加減都係,加左就唔符合單身人士資格,即係好似突然中左六合彩頭奬,查核個陣資產過左,即刻 DQ 一樣。。。。咁你係排單身隊,核實咁已經唔係單身,已經唔符合申請資格。。。。

不過最好打電話去問最實際。。。
都係
不過我要粉2
Wfc
有大志!
除非白長得自己兩老,唔係懶埋仔女,地點好但唔夠住
其實綠應該好多人拎粉2 綠表不嬲有大買大 係綠白核頭兩三個號碼仲有粉2
之後個d疊埋心水馬火一
叫做比較近我宜家住過住兩邊走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞