其實做健身教練嘅門檻高唔高?

228 回覆
5 Like 130 Dislike
一陣試下先
1RM PR 3餅
但未試過10下100kg
Promotion, branding, cv,唔係點解要用ig
佢做得教練搵客 實會俾個客睇 同見工一樣道理
其實因為個form執得咁正真係冇乜用 無論係練力 transfer performance
個人覺得班健身/香港既體育教練界既工作者[大部份]都好撚ON9

我簡單直接咁講,佢地成日sell自己係專業
首先,香港健身教練係無發牌制度,客觀上黎講係無"職業/專業"既健身教練存在係香港

其次,屌你老味成班MK仔,連degree都無既同我講一大堆人體理論學名,屌你個咀你中學讀左6年都成舊屎咁點信你啊 ? 我會相當質疑你對依類知識既吸收同理解能力去到邊。

然後,識操=/=識教就大家都知,人地中學教師出黎教書之前都最少實習一年加上左唔少教育心理學之類既課堂,出到黎事實上都有一大班唔識教書既教畜。你班MK咩都無上過,然後人人都話自己係PT你話好笑唔好笑,反智唔反智 ? 最後一大班把口鬼食泥咁款既黎教你一 D 物理治療上既專業知識,話點樣做點樣做會對身體好D。 我只可以講,即使你係岩既,我點解要俾錢聽一個MK講,而唔去搵個物理治療師 ? 香港既MK PT經常用依個手法去包裝到自己既專業,但忘記左自己既專業應該係教人點操,而唔係下下拋D人體生理學既野黎說服人你好專業..... (除非你本身都係物理治療師啦)

我最憎就係佢地成日逼人做埋D咩inbody分析,然後話你左右唔對稱咁之類,屌你老味機械人咩,無任何人有任何可能對稱。然後又話你長期咁樣背隻好大壓力咁之類,我直接問佢一句,佢點樣分析到我既肌肉分佈影響緊我身體健康? 有無客觀數據? 例如我胸肌靜止受壓幾多力? 有肌肉受壓成像圖睇咩? 乜柒都無啊,大家要知道肌肉失衡係有病理學上既定義,普通人唔會咁易去到依個地步,但佢地好鍾意用依樣野去氹人落搭。

當然踩左咁多,其實健身教練依行唔係無意義,以下3類人甚至極需要教練既幫助:
1. 尋求自身極限/突破自己成績既人
2. 對運動無咩天份,甚至有先天/後天因素導致容易受傷
3. 大把錢唔想哂時間自學既人
留意返係專業教練,如果你唔好彩搵埋D MK PT,你就當交智商稅啦
BTW 專業既"教練"絕對係要識教,如果你上左幾次堂都不得要領我可以同你講依個教練食得屎啦,自己幾大隻操得幾好都無用

我自己就由中學開始健身,大大話話健左15年,當中受過傷做過好多唔正確既操法,但點講都有15年經驗。依15年經驗最深體會就係香港健身教練依個行業有幾ON9。 我自己好樂意分享健身知識俾陌生人聽,試過無數次俾D 在場教練提子我教得仲好過佢地(我次次都特登大大聲講,特別係當隔離個PT教錯哂/唔識教既時候),走黎警告我依度唔俾私教,真係柒到,次次俾我屌到軟皮先肯收爹。
同埋依家資訊發達 一search便知龍與鳳
睇黎你明啦喎
咁佢有呢方面既成績知識就自然有條件教人啦
雖然佢身形唔靚又肥又老
但佢可以教到個世界冠軍出黎喎
其實冇意思,玩靚身型唔一定要玩squat重,你leg press,dumbbell squat同埋機玩得啱姿勢食得應,加埋食訓夠一樣夠靚,不過我都認同你起碼個身型要睇得先好去教人
的確係 但佢後生嘅時候身型真係大
依家大把後生mk肥仔出嚟講專業 唔通我又唔judge得?
CHING你係咪上網打打下機會叫人出黎隻揪既人來 ?
手臂,胸,腿幾吋?講出來幫你睇下岩唔岩做教練
阿豬阿狗都做得
其實body靚做free weight係難過做machine
屌做machine lock實晒所有野實食得應好多架
而且其實身材最主要係靠訓同食
訓練有stimulus就得
一粒鐘?
yes
上10堂夠你自己考個牌
唔熟呢行 但連9000蚊考個牌唔肯 係想點
唔好揀Aasfp,
如果要讀嘅話就直接讀nasm啦,
不過其實冇牌都可以做教練,或者入左行一路做一路讀都得。

Btw呢一兩年都唔好諗住入行喇,努力操好自己同學多d野先啦
健身教練其實一定要大隻
唔係點幫人spot呀
我比咁多錢你唔係得個睇字呀
要破pb 你死肥佬無操開點spot呀
好心你自己上網做下research啦
貪平,你要睇下課程內容有咩分別,仲有認可性先得架
係平d但讀完唔算學左太多野咁咪又係嘥錢
康文咁少機教人有D難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞