其實做健身教練嘅門檻高唔高?

228 回覆
5 Like 130 Dislike
好撚低 其實你儲到客就得
一睇就知層主見細隻就郁見大隻就縮水
垃圾行業 有手有腳就做得架啦咁都問
例子姐 唔好咁執著幾重啦
Gym既世界好大 唔係得做得好重好重同做得好大隻
如果照你咁講
泰臣個教練要好抽過泰臣
保特個教練要跑得快過佢
咁介意 你將個100kg睇做200kg
岩你心水未
應該係話因材施教,
有啲人係想普通健康減脂就應該教返嗰啲嘢
有人係想健力/健美就教番啲深入啲嘅野
keep住進修自己健身領域知識
自己有料自然有人搵
做得PT最好都真係落場玩過下啦,Squat 自身體重1.5呢啲基本啦

連基本能力都無好難信個PT有料喎

做教練嘅得個牌,書又未讀過,尖又未做過,唔係水人係乜
唔同意用big 3 個數字去判斷個教練有冇料

除非係健力教練

講大隻 淨係用器械都可以堆到高volume

如果佢幫到你gain fulfill到個客想要嘅野

其實已經係一個合格嘅教練
清醒人
1餅= 60kg = 兩塊20kg餅 + 一條bar 20kg
aa 又係乜嘢呢?
只要有心教就係好教練
係大場太多為跑數生存既教練做衰左個風氣啫
巴打你依家係咪做緊PT?
但係個牌唔係話三年要續一次?
如果我考咗個牌咁耐都唔轉會唔會無咁好?
Title inflation
又唔見你做
其實人工我真係冇乜所謂
夠食夠住就得
純粹唔想教人搞到要跑數,好無癮
不過我本身好少去啲連鎖,平時都係康文署多
細場可以有咩選擇?
之前聽我果個教練講
不論男女
溝得掂D客先會返轉頭搵你
仲要同公司拆佣, 跑數
慘過做鴨
做鴨起碼全部都係自己袋
係你on9咁都要上嚟問姐
我覺得係睇relative strength 嘅
就算真係推唔到,佢本身教嘅技巧係做得啱咁我又冇乜所謂
不過我都明咁樣又睇落毫無說服力
英文 NASM CPT 你講嗰個
中文版 AASFP CPT 大陸好多從事gym都係讀哩個
平價牌 中國香港嘜嘜會

理論/健身知識 基本野要識
最緊要自己外形 speak for itself
同埋 自己點樣將啲知識化繁為簡 同客溝通
照你咁講
泰臣個教練 一定淨係日日J 人地拳擊嘅片 就出嚟教
保特個個教練 仲要坐輪椅

弱智仔
做到唔代表做得最好
你夠識跑步啦 你唔撚去教人跑?
用下腦諗兩秒 都唔敢講出口啦
你仲要打出嚟回覆人

好似一個以為自己係正常嘅人講
埋嚟睇啦 埋嚟睇啦 有弱智仔呀
個個走埋嚟睇你咁
邊個場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞