【劏房情侶】任職iBank與女友合租百呎劏房

587 回覆
21 Like 135 Dislike
其實coverage rm team真係唔知叫唔叫ibank fo好
我眼中ibank fo只有ibd, snt, er
但佢coverage team又的確係對客
但會唔會係叫自己做緊corp bank好啲
我做清潔咁寫ok?
咁你咪問佢地
人地介意就唔會一齊同居
人地話要儲錢買樓
呢啲時勢應該難轉啲
有fd做24k嗰間嘅ficc
好多都roll over contract
做咗2年都搵唔到位 就跳去第到做analyst grade
可能CA? 係pp
我會講返做corp bank
佢條path根本唔會做到真ibank FO
去hang seng做RM intern已經輸咗
要入真ibank FO 寧願做細firm但relevant嘅嘢
都唔好浪費時間係irrelevant嘅嘢

我覺得佢咁樣出片 真係害死人
姐係做咩?
有間法資operation位1x k
條片都係比d 唔上唔落既人 j下既姐。
唔好貼呢啲content farm文
呢啲文係期望管理 叫你哋班奴隸有心理準備愈住愈細
佢講fo我以為係揾客賣野果d, 咁佢依家實際工作係咩?
係囉 同埋人哋都幾有腦 間屋啲空間都運用得好好
所以就係想講
係咪話自己做銀行算 一係就corp bank
人工又match唔到 client又match唔到
諗可能係人哋嘅corp bank cover嘅客only
唔係bulge bracket都唔敢話係ibank
你哄啲妹妹仔就得啫
但大部分人都知間嘢同bb bank無得比
無論係人工或career path
不如講返做銀行算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞