【英國】英國工作討論區 IV

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

收8

放工

放工x2

同問

5年FLR之後pr,不過你要keep起晒所有6個source 既bills証明你過去2年同居
好撚煩

六間唔同公司水費電費個d,最好係paper bill同joint name,ebill print出黎未必受,
2.5年+2.5年=pr,再加多一年先bc,
冇信心有律師可以幫你submit 大約£500-1500,
我兩次都自已submit,d forum寫最多reject係唔夠income或者唔stable income
brexit唔知會發生乜事,may要由300k net cut 到100k

tenancy agreement有冇2個人名,佢其中一樣睇係accomodation,如果十條友住同一個address幾肯定會俾人reject on呢個basis

你朋友係landlord唔係sublet既話就叫佢寫封信幫你証明, sublet就麻煩d,因為通常唔會俾你做sublet

有錢一定用佢premium service, 貴多500,但係即日批,postal隨時等6個月,你等個6個月唔會計落個2年半度

postal坐底都1500, premium 加500
reject既話應該唔會refund

收8

放工

今個星期忙撚到
T2 extension值唔值比premium..聽人講extension好strightforward

你仲有幾多年

收8

放工

今個星期忙撚到

Same
有無工請人
做乜都得

實有,而家無限請bar/cafe/restaurant staff

做緊麥記了
文職係咪好難搵?
終於放工
有無工請人
做乜都得

實有,而家無限請bar/cafe/restaurant staff

做緊麥記了
文職係咪好難搵?

其實都唔係,上去啲大陸網搵,好多都請識中文嘅人同埋會肯簽Visa
有無工請人
做乜都得

做緊麥記了
文職係咪好難搵?

其實都唔係,上去啲大陸網搵,好多都請識中文嘅人同埋會肯簽Visa

會唔會中伏
有無工請人
做乜都得

做緊麥記了
文職係咪好難搵?

會唔會中伏

我見好多Chinese speaking嘅工,人工福利都特別西,仲衰過麥記

曾經in過一份
英國公司想我長註 無錫
幫佢地做sourcing

同問

5年FLR之後pr,不過你要keep起晒所有6個source 既bills証明你過去2年同居
好撚煩

六間唔同公司水費電費個d,最好係paper bill同joint name,ebill print出黎未必受,
我兩次都自已submit,d forum寫最多reject係唔夠income或者唔stable income
brexit唔知會發生乜事,may要由300k net cut 到100k

tenancy agreement有冇2個人名,佢其中一樣睇係accomodation,如果十條友住同一個address幾肯定會俾人reject on呢個basis

你朋友係landlord唔係sublet既話就叫佢寫封信幫你証明, sublet就麻煩d,因為通常唔會俾你做sublet

有錢一定用佢premium service, 貴多500,但係即日批,postal隨時等6個月,你等個6個月唔會計落個2年半度

未申請過tier2,不過spouse 應該點都易過T2, T2大公司先肯搞,申請T2 公司先要俾千幾鎊拎license,又要証明請左3個月都搞唔到本地人先得,仲要過labour market test
如果你唔用premium
申請>等6個月>2年半visa>繼期又等6個月>2年半visa,夾埋要5年先pr
係時間問題,PR早申請早著,2012年個陣仲係2年route,遲左一個月入form搞到要5年 , 尋日bbc new已經有人講5年可能都唔夠,要再加長
FLR
PR
有無工請人
做乜都得

做緊麥記了
文職係咪好難搵?

會唔會中伏

我見好多Chinese speaking嘅工,人工福利都特別西,仲衰過麥記

未申請過tier2,不過spouse 應該點都易過T2, T2大公司先肯搞,申請T2 公司先要俾千幾鎊拎license,又要証明請左3個月都搞唔到本地人先得,仲要過labour market test
申請>等6個月>2年半visa>繼期又等6個月>2年半visa,夾埋要5年先pr
係時間問題,PR早申請早著,2012年個陣仲係2年route,遲左一個月入form搞到要5年 , 尋日bbc new已經有人講5年可能都唔夠,要再加長

2012年果陣係2年就可以拎PR

同問

好撚煩

我怕Flr 好難批
有冇巴打可以講學術界搵工/VISA同其他界有冇分別?
拎BNO就黎去讀master
想讀完之後跟PROF做一兩年RA
多唔多外國人可以做?定只限本地人
thanks

嗨巴打之前唔記得覆唔好意思
你psycho我唔清楚啊 不過google咗一下個月薪應該夠拎working visa
我淨係識文學院唔會專門請RA,啲prof會有PhD candidate幫手,呢啲人會做TA但聽講人工超級低。學術界咩國藉都有,你有料就得,商學院好撚多大陸人同印度佬
T2 extension值唔值比premium..聽人講extension好strightforward

搭單問: T2 extension果陣駛唔駛check annual salary過唔過£30k, 即係meet番舊年條新rule: experienced worker拎tier2要£25/30k果條threshold?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞