蒙文千字文

79 回覆
42 Like 2 Dislike
不過宜家內蒙o的中小學, 係咪唔再教蒙文?
好似話要強制教漢語取代蒙文
仲有教,不過小一就要學埋中文。
睇到傳統蒙文好有feel
好似讀緊歷史咁
D字望得耐好似人形蜈蚣
而且「大清」呢個字係蒙古語「勇士」嘅意思,「大清帝國」意即勇士國度,由入關到臨收皮之前成個大清國基本上係滿蒙王公共治(蒙古背景嘅王公喺大清末期就退出大清政壇),大清後期嘅僧格林沁都係蒙古出身嘅軍、政人物
直寫滿蒙文型棍到傻
橫寫其實係咪直寫轉90度既版本?我用英文代入幻想左下,都幾難寫同睇
好有趣呀!!!!!
多謝分享
長知識了
呢本書咩年份出版?
冇嘢啦, 見到你話光緒年間
咁舊嘅書仲可以任人拎嚟睇
即係要向左手側頭咁睇

呢個係日文喎
係。但蒙文直寫係由左至右,同中文直寫相反。
哈佛圖書館 scan 咗,任人 download 。 冇晒版權啦。佢封面真係有翻刻必究四個大字。
依套野垃圾到
係塊閪板到搵字出招
封面標題嘅蒙文係:
ᠰᠢᠨ᠎ᠡ ᠣᠷᠴᠢᠭᠤᠯᠣᠭᠰᠠᠨ ᠮᠣᠩᠭᠣᠯ ᠢᠷᠭᠡᠨ ᠮᠢᠩᠭᠠᠨ ᠦᠰᠦᠭ ᠂ ᠪᠦᠢ
要點兩點個 D 字母,佢全部懒得點,都幾求其。
右下角個 D 係中文字(北京振北石印館藏版)嘅滿文注音,都唔知點解個度要注音。
清河-下苑,係地名。 光緒時屬淮安府。淮安係漕運和鹽業中心,係富人聚集嘅地方,拍得住揚州、蘇州、杭州。
最後想講下,呢本書嘅封面標題,都可以睇到清朝時,漢人嘅身份。
漢,蒙文係 ᠬᠢᠲᠠᠳ ( kitad ),來自契丹個音(好似國泰咁)。但呢本書封面,漢,係譯做 ᠢᠷᠭᠡᠨ (irgen 國民),個民族身份模糊咗。
ᠭᠠᠬᠠᠢ ( Gaqai 豬 ),呢個字勁似一條蟲。
古人

ching 不妨考慮下用 « ᡨᠣᠮᡨᠠᡨᠣ ᠠᡵᠠᡨ ᠣᠯᠣᠰ ᠊ᠣᠨ ᡡᠨᡨᠣᠰᠣᠨ ᡴᠠᠣᠯᡳ »(中華民國憲法)、
« ᠽᠦᠩᠯᠢ ᠪᠠᠭᠰᠢ ᠵᠢᠨ ᠭᠡᠷᠢᠶᠡᠰ ᠊ᠤᠨ ᠦᠭᠡᠰ »(總理遺囑)做學習素材。😎
多謝指點。
珍貴資料,唔知 Ching 係邊到搵到?
最後的一段應該係取自1946年,蔣介石係新生活運動十二周年紀念會嘅訓辭:“務必明禮義,知廉耻,負責任,守纪律,振衰起敝,貫徹始終。“
蒙文係:(左至右)
規則
負責任
知廉耻
明禮義
得一部份,次序亦都有 D 唔同。
總理遺囑 D 字真係好細,要慢慢估。
「珍貴資料,唔知 Ching 係邊到搵到?」
・早幾年返綏遠探親戚,順便係嗰度嘅圖書館
 行咗個圈,咁啱見到,自己scan咗份返黎。
・中華民國(臺灣)嗰邊嘅前「蒙藏委員會」
 就唔知有冇啦。至少佢地website冇,但係
 份憲法當年的確係佢地負責翻譯嘅。🤔

「最後的一段應該係取自⋯⋯」
・唔使等到民國卅五年咁耐,蔣總統早於民國
 廿四年嘅演講就已經有「明禮義、知廉恥、
 負責任、守紀律」呢句口號出現。(後多次
 引用作「新生活運動」宣傳口號)🇹🇼

「得一部份,次序亦都有 D 唔同。」
・應該係配合漢文縱書嘅方向,結果啱啱好同
 滿蒙文字嘅方向相反。
・遮住咗唔緊要,好易譯返出黎嘅,甚至整份
 「自製五體華文鑑」又點話?💁🏻‍♂️

「總理遺囑 D 字真係好細,要慢慢估。」
・一邊睇一邊慢慢認就係學習語言嘅過程啦。
・« ᠮᠢᠨᠦ ᠪᠡᠶ‌‍‌᠊ᠡ᠋ ᠤᠯᠤᠰ ᠊ᠤᠨ ᠠᠷᠠᠳ ᠊ᠤᠨ ᠬᠣᠪᠢᠰᠬᠠᠯ
  ᠳ᠋ᠤᠷ ᠭᠦᠶᠦᠬᠦ ᠵᠢᠳᠬᠦᠬᠠᠰᠡᠭᠡᠷ᠁᠁ » 目測似係
 「余致力國民革命⋯⋯」嗰part嘅⋯⋯
 (如果冇打錯嘅話,應該係,除非唔係)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞