蒙文千字文

79 回覆
42 Like 2 Dislike
仲有 D 網站,有蒙英對照嘅兒童故事,不過都係西里爾蒙文,要轉做傳統蒙文。有一個網站,可以中文翻譯傳統蒙文,我直情攞小學中文 D 文章比佢譯,跟住攞嚟讀。
我都係疫情個時開始學。
yes。 仲有蒙文嘅《金鋼經》,不過我冇 download 。
係啊。八思巴字母嘅文獻太少,費事學。索永布字母都係,淨係有時 D 圖案會見到下。
内蒙一直用緊,蒙古國 90 年代已經係中小學恢復教返。依家準備咗 30 年啦,2025 年開始,會逐漸淘汰西里爾蒙文。所以唔好再學西里爾蒙文啦。
蒙文都識
係左至右架喎,你睇圖啊,唔係右至左架喎。中文就係右至左,如果直寫嘅話。
呢 D 已經冇版權嘅就有。
其中一個原因係西里爾蒙古字母有表音不準嘅現象
西里爾蒙文淨係記錄個發音,所以字源冇咁清晰,文法嘅規律,又冇咁齊整。不過,主要原因,仲係想恢復同傳統蒙古文化嘅連繫。中文如果轉成拼音,都有呢 D 問題。
應該可以有助學埋滿文
更進一步想睇中世後期草原史,就會有重大裨益
蒙古文都係用回鶻系文字組成,然後女真人喺十七世紀建立滿洲嗰陣再攞回鶻蒙古文寫自己語言
其實真係冇乜用,純粹好奇,所以學下。
橫寫同直寫有乜分別?(除o左方向唔同外)
係同一套字母可以有橫寫直寫
定係橫寫同直寫要用兩套唔同寫法o既字母?
《滿洲實錄》入面有一段記錄滿文創立嘅經過。當時嘅高官貴族,講就滿文,寫就蒙文,努爾哈赤好唔滿意,叫佢地用蒙古字寫滿文。令我諗起英治時代嘅官員: 講就中文,寫就英文。
好鍾意聽蒙古歌
喉音好正
有聽The Hu同之前大陸果隊坑蓋
正式嚟講,蒙文係直寫,由左至右。横寫係逼不得已,因爲 D 網頁全部横排。 D 蒙古人側起個頭,都一樣睇得到。蒙文夾雜其他語言一齊印,都係横排爲主。 UNICODE 横直都 support 嘅。
騰格爾有首歌《蒙古人》, D 歌词依家係内蒙小學一年班下學期嘅課文,我都讀過。我依家讀緊二年班。騰格爾個名就係解: 天。千字文入面嘅第一個字。

直寫啲字體又幾型
大陸好多人學滿文,因爲做緊成個清朝滿文文獻數碼化。
雖然都係電腦字,但係手寫體好睇過印刷題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞