蒙文千字文

79 回覆
42 Like 2 Dislike
前幾日係哈佛圖書館搵到嘅。光緒年間石印版,都幾得意。中文條目,有滿文嘅注音。不過譯者中文都係麻麻。 例如天地玄黃:玄,本來係黑咁解(見《易經》坤卦-文言),因爲避諱(康熙,名玄燁),改成元。譯者唔明,就斷估,譯做天地藍黃(ᠲᠨ‍‌ᠭ‍ᠷᠢ ᠭᠠᠵᠠᠷ ᠬᠥᠬᠡ ᠰᠢᠷ᠎ᠠ)。佢諗住:天,梗係藍架啦。
BTW,藍 (köke)呢個字,就係呼和浩特中嘅呼和,呼和浩特係藍城咁解。
Hi
圖中就係《千字文》頭兩句。
究竟mango文係點樣拆?

樓主打o個幾隻字就打橫
相中堆字就打直
冇辦法,連登冇得直排文字。但係 LibreOffice 可以直排文字,由左至右都得。
樓主好勁,讀漢學?
天地玄黃呢句本身想表達咩?
千字文係古代細路讀書學字嘅入門讀本。不過好多人唔知,香港哥連臣角墳塲 D 墳墓分區都係用千字文,一個字一 區。不過梗係用唔晒一千個字啦。
蒙文同滿文其實係咪一樣???
滿文係參考蒙文創造出黎
啲字寫得幾靚
唔係,只係興趣姐。疫情期間困係屋企冇嘢做,學下蒙文,依家識千零個字,讀緊小學二年級嘅課本。
天玄而地黃,係對《易經》坤卦中,“ 龍戰於野,其血玄黃” 嘅註解。血,係萬物生長之本,玄黃就代表天地,姐隂陽二氣。戰,係連接。姐話萬物生於隂陽交接。係咪好似講緊砌嘢?
《易經》其實好有彈性,你攞嚟點吹都得。
我中學升中一都抄過
滿文嘅前身,係金太祖阿骨打時嘅女真文。到咗努爾哈赤時,已經冇乜人識,所以用蒙文字母,嚟書寫滿文,後尾唔够用,再加 D 點同圈。其實蒙文滿文好易分:右邊有點或者圈嘅,一定係滿文。
呢 D 民間印刷品嘅寫手,係普通料喳。幫清朝皇帝抄《五體清文鑒》個 D 寫手仲勁,D 字仲齊整過電腦。
唔似八思巴字母
係咪回鶻黎
而家蒙古人仲識唔識呢d字?
點解係右至左 唔係左至右開始?
蒙文係咁架?
好多都係上網搵嘅。好似蒙文嘅《聖經》,上網都搵得到。但係係西里爾蒙文,再要去另一個網站,將佢轉成傳統蒙文。過程有時會有些少錯,仲要校對。下邊呢個,就係我自製嘅教材,舊約聖經入面嘅《詩篇23》

ᠳᠠᠭᠤᠯᠠᠯ 23
1 ᠡᠵᠡᠨ ᠪᠣᠯ ᠮᠢᠨᠤ ᠬᠣᠨᠢᠴᠢᠨ᠂ ᠨᠠᠳᠠ ᠳᠤ ᠳᠤᠲᠠᠬᠤ ᠵᠦᠢᠯ ᠨᠢᠭᠡ ᠴᠤ ᠦᠭᠡᠢ᠃
2 ᠲᠡᠷᠡ ᠨᠠᠮᠠᠢ ᠨᠣᠭᠣᠭᠠᠨ ᠪᠡᠯᠴᠢᠭᠡᠷ ᠲᠦ ᠬᠡᠪᠲᠡᠭᠦᠯᠵᠦ᠂ ᠳᠥᠯᠥᠭᠡᠨ ᠤᠰᠤᠨ ᠤ ᠳᠡᠷᠭᠡᠳᠡᠭᠦᠷ ᠬᠥᠲᠥᠯᠡᠳᠡᠭ᠃
3 ᠲᠡᠷᠡ ᠮᠢᠨᠦ ᠰᠡᠳᠬᠢᠯ ᠢ ᠰᠡᠷᠭᠦᠭᠡᠳᠡᠭ᠃ ᠲᠡᠷᠡ ᠥᠪᠡᠷ ᠦᠨ ᠢᠶᠡᠨ ᠨᠡᠷ᠎ᠡ ᠶᠢᠨ ᠲᠥᠯᠥᠭᠡ ᠵᠥᠪ ᠦᠨ ᠵᠠᠮ ᠢᠶᠠᠷ ᠨᠠᠮᠠᠢ ᠬᠥᠲᠥᠯᠡᠳᠡᠭ᠃
4 ᠦᠬᠦᠯ ᠦᠨ ᠬᠠᠷᠠᠩᠭᠤᠢ ᠶᠢᠨ ᠬᠥᠨᠳᠡᠢ ᠪᠡᠷ ᠲᠤᠭᠤᠯᠪᠠᠴᠤ ᠪᠢ ᠬᠣᠣᠷ ᠬᠥᠨᠦᠭᠡᠯ ᠡᠴᠡ ᠠᠶᠤᠬᠤ ᠦᠭᠡᠢ᠂ ᠤᠴᠢᠷ ᠨᠢ ᠲᠠ ᠨᠠᠳᠠ ᠲᠠᠢ ᠬᠠᠮᠲᠤ ᠪᠠᠶᠢᠨ᠎ᠠ᠃ ᠲᠠᠨ ᠤ ᠰᠠᠪᠠᠭ᠎ᠠ᠂ ᠲᠠᠨ ᠤ ᠲᠠᠶᠠᠭ ᠨᠠᠮᠠᠢ ᠲᠠᠶᠢᠪᠤᠰᠢᠷᠠᠭᠤᠯᠳᠠᠭ᠃
5 ᠲᠠ ᠮᠢᠨᠤ ᠳᠠᠶᠢᠰᠤᠨ ᠨᠤᠭᠤᠳ ᠤᠨ ᠡᠮᠦᠨ᠎ᠡ ᠨᠠᠳᠠ ᠳᠤ ᠰᠢᠷᠡᠭᠡ ᠵᠠᠰᠠᠳᠠᠭ᠃ ᠲᠠ ᠮᠢᠨᠦ ᠲᠣᠯᠣᠭᠠᠢ ᠶᠢ ᠲᠣᠰᠣ ᠪᠠᠷ ᠲᠣᠰᠣᠯᠠᠭᠰᠠᠨ᠃ ᠠᠶᠠᠭ᠎ᠠ ᠮᠢᠨᠢ ᠳᠦᠭᠦᠷᠴᠦ ᠪᠢᠯᠬᠠᠳᠠᠭ᠃
6 ᠰᠠᠶᠢᠨ ᠰᠠᠶᠢᠬᠠᠨ ᠬᠢᠭᠡᠳ ᠬᠠᠶᠢᠷ᠎ᠠ ᠡᠨᠡᠷᠢᠯ ᠨᠠᠰᠤᠨ ᠲᠤᠷᠰᠢᠳᠠ ᠮᠢᠨᠢ ᠨᠠᠮᠠᠢ ᠯᠠᠪᠲᠠᠢ ᠶᠠ ᠳᠠᠭᠠᠨ᠎ᠠ᠃ ᠪᠢ ᠡᠵᠡᠨ ᠦ ᠥᠷᠭᠦᠭᠡᠨ ᠳᠦ ᠮᠥᠩᠬᠡ ᠳᠦ ᠣᠷᠣᠰᠢᠨ ᠰᠠᠭᠤᠬᠤ ᠪᠣᠯᠤᠨ᠎ᠠ᠃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞