(長文慎入)眾籌-八個月大貓貓需要眾籌手術費

142 回覆
16 Like 183 Dislike
大家好 我今年4月收養左兩隻小貓 眨眼間佢地已經八個月大 一直都健健康康 點知23/11凌晨 妹妹麻子無啦啦瀨尿同低嗚 睇醫生發現佢突然失明 而且兩隻後腿無知覺 住院兩日之後後腿可以行返所以出院 但仍然失明

點知麻子上星期又病發 出現流口水、癲癇、無精神、繼續失明 醫生開頭診斷係腦缺氧、腦中風、神經有問題等等 但照曬xray超聲波驗血都一切正常

於是即刻轉介麻子去cityu動物醫院 岩岩(30/11)CT出報告 醫生發現係肝門靜脈分流 簡單黎講就係肝部無啦啦多左條血管 令到大部分毒素會聚集係貓貓嘅肝臟入面 身體所有毒素同污糟嘢都分解唔到 令到佢痛不欲生 甚至係岩岩CT個陣嘅麻醉 貓貓都分解唔曬 宜家復康階段 麻子出現局部抽搐嘅問題 又再入左icu觀察

慢慢查資料 發現佢一直以黎嘅不正常都解得通:身形比哥哥(都係八個月)/普通貓細左一倍、經常口渴要飲水、平衡感好差、玩棒會向後仆同搖下搖下、有時會無啦啦面壁等等

醫生話有2個options 一係保守療法 食藥食一世 但只係可以降低毒素積聚量 有機會不斷病發甚至死亡 我自己上網查完 食藥係治標不治本 貓貓有機會係2個月-2年內病發死亡

第二個方法就係做手術 手術係有好大風險 因為要全身麻醉 但成功嘅話係可以閉合到增生嘅血管 完全醫好 而手術費連住院驗血等等報價大約要8萬

我地嘅決定係做手術 因為唔想麻子繼續受苦 兩次入院嘅經歷我真係承受唔到 望到佢痛到震曬、縮埋一舊我真係心痛喊曬 好希望自己可以承擔少少佢嘅痛楚 我地感受到佢係有強烈嘅生存意志 因為係醫院個陣 儘管幾痛幾唔舒服 只要一叫佢個名 同佢講加油 佢一定一定會喵返一聲回應我(打到呢到又忍唔住做左淚人) 而且醫生都建議要徹底根治問題就一定要做手術

呢個係先天性嘅病 所以claim唔到保險 你可能會話:好心無錢唔好養寵物咁唔負責任 其實 呢幾個星期嘅留院、診金、藥物、ct、超聲波等等差唔到已有4萬以上(下有收據證明) 我地已經用曬啲儲蓄比曬 宜家距離做手術仲有少少時間 我地已經問緊身邊朋友借錢 但都係籌集唔到咁多(當你有事 先發現你身邊嘅朋友係唔會幫你...)

所以想係呢到發聲 希望大家可以幫手 少少都好 救下麻子 佢仲有好多時間可以長大 如果只係錢嘅問題而失去呢個小生命 我真係對唔住自己 都對唔住佢 所以真心誠心求下各位可以幫忙眾籌 我地都有係其他群組post

如果可以支持手術費嘅可以過數去以下嘅戶口 參考其他人眾籌嘅post 我地會整個excel 打曬所有捐款者嘅姓氏同金額 一切透明公開 絕不兒戲

恒生銀行343-110177-668
Wong K** L****

中國銀行012-653-1-048948-8
Wong K** L****

宜家想眾籌8萬 一夠錢我地就會通知暫停 所有費用只會用係醫療用途 我地會keep住update麻子嘅情況同貼上所有費用嘅收據 有多嘅會全數捐去其他動物協會 麻煩曬 多謝大家

警世:呢個病好多貓仔狗仔都會有 如果發現你嘅寵物比正常嘅體形細好多好多 而且食好多都好瘦弱嘅 記得記得盡早求醫 要驗肝同膽汁酸嘅test 因為好多都會誤診/搵唔到原因!等到病發嘅時候 相信佢地已經係已經承受左巨大嘅痛楚

答左先,隻貓黃定藍
留名睇傻仔捐錢
眾籌post 除非post facebook link + ig 自貼 冇既一律當呃錢
CITY VMC 垃圾黎
又勁撚貴
正宗獸醫
建議你po上fb貓gp
點撚樣呀 隻貓殺過幾多隻狗?
我都要眾籌移民呀我好撚慘咖出世果陣喊到仆街
開門見山講句,動物嘅醫療開支從來都係頗大嘅負擔,如果連8萬蚊都拎唔出,甚至連之前嘅醫藥費都係靠友人貸款,可見樓主財務並唔穩健,長貧難顧,點樣承諾可以長遠到照顧貓貓?

下次有健康問題再眾籌?咁係你養貓定係咁多位巴絲養貓?養動物除咗愛心同時間,經濟條件都係不可劃缺嘅因素。

欣賞樓主有愛心有耐性照顧病重嘅貓貓,但相信你解釋/證明唔到自身條件,都好難搵到有心人幫到你。
希望你有係天下貓貓fb出post
嗰邊眾籌到嘅機會會大好多
貓貓IG:
https://instagram.com/hukgee_magee?igshid=1e2miuxawq1b2

Facebook暫時只係天下貓貓出左post 等admin批准出

我知宜家有好多騙案 令到大家好難再相信同再有善心幫手 好理解 不過唔好講啲咁難聽嘅說話 多謝&集氣thx

呢個post除左眾籌都係警世文 想大家知道當你覺得自己嘅寵物有任何不妥/有以上症狀 可以第一時間考慮會唔會係呢個病
sorry 可能係連登嘅世界要月入40k先可以做任何嘢

上面提到 我地已經拎左40k出黎 另外長遠嘅醫療負擔例如日後嘅藥物、急症、門診等等係不成問題 因為都只係每個月幾千左右

今次眾籌係因為情況太緊急 我地無辦法咁短時間拎到咁大筆錢做手術 我因為呢幾日經常請假帶貓貓去急症同檢查 前幾日比老細炒左 係到希望你理解 唔係每一個人 即使返全職 都有能力短時間有咁多資金
同埋您邊度睇到我地嘅醫藥費係朋友貸款? 全部自出

若果您有能力係突發事後拎到8萬出黎 希望您今次都可以幫幫手 多謝
見到樓主d串柒柒回覆真係唔會想幫
想知貓仔體型細好多姐係幾多?
你隻貓貓大約幾重?
我諗態度好啲會有人幫而家樓豬個個回應都咁串好難幫得落手
絕對認同,籌條撚咩

將自己既麻煩轉比其他人

無錢咪去借囉,借唔到咪考慮其他辦法囉

人道毁滅又好咩都好,明知自己無能力

好心樓主唔好咁自私啦,我自己都有養狗

你話我冷血又好咩都好,如果遇到呢啲情況

都預左會送佢走,無謂再將麻煩轉嫁比人

咁大個人,要學會接受現實而唔係咁樣籌籌籌

大把人有需要過滿足你個人既歡樂
你隻貓關人撚事咩屌你老母
冇能力就唔好養啦
推 希望你籌到
或者同醫生傾下分期
睇下有咩技能可以搵下外快,義賣之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞