2020叱咤我最喜愛討論 (2)

694 回覆
15 Like 7 Dislike
打錯字:
《未來見》我就係當2018嘅歌,《人話》絶對係好聽同埋值得成為「年度之歌」
我上年真心覺得人話好聽喎,鍾意小明依首串串地嘅歌
even so 我覺得以歌論歌,我覺得我們與愛的距離好聽過人話
不過人話反映到時代係毋庸置疑嘅,所以我都投左人話
首先我係覺得人話好聽既
但我都明你想講乜
其實我都會諗如果Tommy仔煲底之約係今年出
會唔會入到十強

總之對我黎講
只要個歌手係黃營就首先入到我既考慮範圍之列
跟住我就會係入面投首我真係覺得最好聽/最鍾意既
全力支持林家謙

靠實力入5強
兩個女嘅又入返
......唔畀人估到我最喜愛女歌手係邊個
Out咗水刑同無力感
可能好似十強咁,最後又一齊爆返上嚟呢?
水刑好難講 無力感機會好大
次次都梗硬逼返自己上去
換句話講 頭6首個位硬過碌尻
由out咗變入五強
未必㗎,參考上一屆〈我們都是這樣長大的〉、〈最後的信仰〉,一直冇跌出過七強位,最後out出五強
你覺得好聽冇問題呀
最怕係覺得唔好聽又因為黃而投咁就無謂
家謙真心低調
希望佢個日可以橫掃

最後的信仰臨尾out真係
認同
非常認同!
All we have is now
全投all we have is now
唔知有無人留意到十強有個好奇怪嘅現象

十首有四首(Mirror+謙) 係出道唔超過兩年 而呢四首都係同政治扯唔上咩關係

而另外六首就一係人超黃(中基 後庭 小明 Serrini 周爸) 一係歌黃 (DJ Serrini 小明)

撇開 姜濤ian fans多唔講 到底係近兩年新人金太出眾 定 聽眾對新人嘅政治立場鮮明度嘅要求無咁強烈
我覺得對政治立場要求不嬲都唔係話好強烈
只係上年同雨革個陣嘅社會狀況特殊
有得表態嘅途徑都會用盡
今年雖則無得話一切回復正常 但比上年確實係靜咗落嚟
再加上林家謙首歌紅到都夠佢上十強啦
係阿Jer有啲出乎意料姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞