氛圍到底係咪新字

106 回覆
4 Like 103 Dislike
唔好盲反
係咪要廣東話變晒做只用日常用語先收貨?
仲有"清零"
香港係講"置零","歸零"
我第1次聽"清零", 係十幾年前聽個大陸SP妹講
例如話呢個住宅用和暖色系,營造溫馨嘅氛圍<<<係講"色調"
中文唔係一成不變,可以被創造架。
Vibe
雰囲気
hard landing原本應該係指飛機以超過正常速度降落(通常係失事然後要用機身迫降)
後來畀經濟學形容係經濟急速下滑,soft landing就係慢慢下滑
然後都係畀支那人用爛晒
近代新詞,可上追至194X年,出現時間應該更早,意思是「~這樣的氣氛包圍(的處境/環境) 」,比起氣氛本身更注重於環境;唔太算共產新詞,只係流行度低,起初極有可以係一個文人小圈子流行起嚟嘅「外語直翻」。

以上為個人綜合網上資料嘅解讀之一

個人有睇過台灣言情小說有用過
色調(tone)專for顏色(colour)

氛圍 包含多種元素(element)
氣氛咪包含多種元素囉
中文廢就唔好on9啦
1936年香港舊報紙有
https://lih.kg/aFRetrV

家下好多人亂咁屈人用蝗語
氛圍 成日聽台灣人用

但我唔會用 讀書時期無乜印象用過

但可能而家d學生有用

用字上佢哋睇太多台灣同大陸文章

明顯新一代香港人 同以前真係開始唔同

越來越中國化 無哂香港自己特色
通常會講"環境"
要攞返幾十年既報紙嚟講. 出現少量呢D 字詞, 一D 都唔出奇.
不過點解香港一向少用既字詞, 而家會越用越多呢?
其實台灣都俾大陸影響咗好多.
我1998年第一次去台灣, 同佢哋而家講嘢都用詞, 都明顯唔同晒.
氣氛:關於人與人
冇人(冇互動)= 氣氛冷清
有人 + 冇互動 = 氣氛荘嚴
有人 + 有互動 = 氣氛熱鬧

氛圍:關於人與環境(自然或人工)
舊報紙收錄到80年代,唔知係咪90年代打後定幾時開始多人用
你咁分嚟做乜.
你攞個句子出嚟啦.
發覺好多人食家成日自己唔識,第一次聽就當蝗語或者支那人都有咁講又當係蝗語
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞