【港講文學】深夜時分,陪你在三島由紀夫的死忌,讀一遍《金閣寺》

218 回覆
117 Like 1 Dislike
我都認同柏木係幾「工具」嘅角色
特別係柏木出場,第一次見面,已經同主角講自己人生
相比之下,我比較鍾意鶴川嘅寫法,無咁工筆
加埋鶴川自殺嘅死因,對主角嘅衝擊有說服力

我諗起村上挪威的森林,入面都有用呢種人物嘅死法
是啊。有時候我覺得鶴川是個精通煉金術的師傅,彷彿可以將鉛煉成金。我是底片,他是正片。我的混濁的陰暗感情,一旦經過他的心的過濾,就一無遺漏地變成透明的、放射光芒的感情,我不知多少次驚訝地凝望著這種變化。我結結巴巴,躊躇不前,這時鶴川的手把我的感情翻過來,完全傳向外側。我從這些驚愕中學習到的是,只要限於停留在感情的範疇,人世間最惡的感情和最善的感情都不相徑庭,其效果是一樣的;殺意和慈悲心在表面上是別無二致的,如此等等。即使用盡語言來說明,恐怕鶴川也不會相信這種事。然而,這對我來說卻是一種驚人的發現。就算由於鶴川的緣故,我變得不懼怕偽善,可對我來說,偽善只不過是相對的罪過而已。

呢段寫主角對鶴川嘅某種期待,寫得深刻
其實主角對住持嘅睇法,好多都係主觀猜測,除咗住持叫雞喝咗佢一句,住持完全都無對佢有咩惡意

住持比主角升讀大學,女人投訴主角,住持無問主角,唔一定係主角諗得咁恐怖,甚至可能係一種信任

到後面主角惡作劇,唔讀書,爭錢唔還,住持都算幾包容主角,無趕佢走

甚至故事最後,主角見到住持都有好卑微嘅一面,佢自己都改變咗諗法,只係燒寺念頭太強,先無返轉頭
加之其實鶴川冇柏木咁成日滿口道理 對鶴川嘅描述更多係主角嘅觀察同體悟 但主角喺鶴川自殺之後先發現自己「明珠暗投」 喺另一個方向令主角埋首於金閣

而種塑型同鋪墊方式我覺得好過柏木好多而且更加乎合一個成長過程扭曲、不諳交際鍾意胡思亂想嘅人嘅諗法
日本大時代影響,加埋佢本身有諗法,有信念,偏偏唔係主流,的確係幾壓抑雖然有爭議性,但去到佢文學嘅出色,相信都無咩人反對。甚至,藝術家係需要呢種爭議、黑暗,先迫佢寫到咁正嘅作品
好認同,三島絕對唔係一個「輕鬆」睇完嘅作家
尤其係佢嘅思想不同俗世,有時候係會讀到O咀,要消化好耐

金閣寺我都睇咗三次以上
每次睇完,隔一排又會心思思想再睇

但另一個角度去睇 其實持住係唔係可以多啲去瞭解主角嘅諗法呢?畢竟過錯往往其實都係缺乏溝通/溝通不良先至釀成

不過都理解作者要畀主角嘅內心風暴一個發酵嘅過程 加之日本文化入面嘅上位者都係唔會開誠布公咁同下位者溝通 所以而個情節都好合理 但因為小說後期左右主角心理嘅主要都係得柏木同住持 所以先專登抽佢嚟講啫
是啊。有時候我覺得鶴川是個精通煉金術的師傅,彷彿可以將鉛煉成金。我是底片,他是正片。我的混濁的陰暗感情,一旦經過他的心的過濾,就一無遺漏地變成透明的、放射光芒的感情,我不知多少次驚訝地凝望著這種變化。我結結巴巴,躊躇不前,這時鶴川的手把我的感情翻過來,完全傳向外側。我從這些驚愕中學習到的是,只要限於停留在感情的範疇,人世間最惡的感情和最善的感情都不相徑庭,其效果是一樣的;殺意和慈悲心在表面上是別無二致的,如此等等。即使用盡語言來說明,恐怕鶴川也不會相信這種事。然而,這對我來說卻是一種驚人的發現。就算由於鶴川的緣故,我變得不懼怕偽善,可對我來說,偽善只不過是相對的罪過而已。

呢段寫主角對鶴川嘅某種期待,寫得深刻
加之其實鶴川冇柏木咁成日滿口道理 對鶴川嘅描述更多係主角嘅觀察同體悟 但主角喺鶴川自殺之後先發現自己「明珠暗投」 喺另一個方向令主角埋首於金閣

而種塑型同鋪墊方式我覺得好過柏木好多而且更加合一個成長過程扭曲、不諳交際鍾意胡思亂想嘅人嘅諗法
唔知將來仲有冇機會
巴打嘅講法好好,甚至於,我覺得三島同一時期嘅作家,都有呢種抒發傾向,亦都多少都有唔同類型嘅壓抑。所以睇親佢哋嘅作品,的確會唔太易入口,但呢種難受嘅感覺,偏偏造就咗佢哋呢一個時代作家嘅魅力。一個時代自殺潮嘅作家群入面,三島可能係最傳奇嘅一位。
單係睇巴打咁講,已經打冷震
三島嘅毁滅美學,都好「日本」
呢種咁兩極但又呈現到咁美
真係得日本人先寫得出嚟
佢自身果一種武士道精神,戰敗國,加上壓抑下就好似壓力煲煲老火湯咁將好多唔同嘅原料迫出精華咁濃郁。
當然有人唔會鍾意啲咁重口味嘅嘢,但係睇嚟𠵱個post啲巴打都好鍾意
果一次去旅行我停咗係果到望咗好耐,
同行朋友係咁影相。
一個人係勁多大陸人叫聲中,
係湖對面睇住金閣寺同書入面嘅情景重疊。
回憶翻書入邊嘅內容比朋友拉走
(因為當時開始落雨)
見到實物之後會有少少明白溝口講最後果句:
「還是活下去吧」
去睇實物啦真正了解同面對你睇完書之後嘅感情。
對自己有個交代同書嘅總結都唔錯。
不過要有心理準備現場會有一大班人懷住同你完全唔同嘅心態去觀光,可以語係極度騷擾。
探長又出長文,點解可以出得咁快
不過三島由紀夫都只係睇過金閣寺,有無推薦睇佢邊本
先留言再睇文
感謝探長分享!

每次睇完探長嘅po,總可以喺呢個不堪嘅世界裏面,搵到幾分嘅寧靜…

通過文學研究,幻想進入作者、讀者、評論者嘅心靈,可算係今時今日一個難得苦中作樂嘅機會。

多謝探長!令人再次體會到,腹有詩書氣自華!加油,共勉!
佢對自己因為被誤診「肺浸潤」冇得去當兵(其實佢亦係半推半就講咗大話被誤診),之後全團幾乎喺菲律賓盡滅好耿耿於懷,覺得自己苛且偷生。
所以佢先有文學成就

易入口嘅通常都係通俗小說家
赤川次郎之類
禁色
假面的告白
豐繞之海
潮騷
佢嘅作品入邊成日都反映出佢自身害怕嘅軟弱!
陰暗面真係好好睇
所以中年去咗做健身
サンディ毎日記者仲話佢好中意喺屋企半裸見客(好gay)
不過得163cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞