【港講文學】深夜時分,陪你在三島由紀夫的死忌,讀一遍《金閣寺》

218 回覆
117 Like 1 Dislike
希望會有人中譯
連生肉都未見到
唔係好明你個便利係咩意思
:連三島都係我奴隸

三島真心好有型
好想做佢隻貓
之後有個詩人話係佢情人
出咗本書被禁
基本上本小說係靠柏木推進劇情

柏木雖然係類似主角另一種可能性嘅存在(同樣身抱殘缺,但比起自怨自艾令到自己嘅諗法越發偏激,更加傾向於接受,甚至乎利用自己嘅缺陷,而越發開放同自在嘅心境)可能作者有意利用兩者嘅對比

但就顯得柏木而個角色太過便利,要將主角推向就靠佢出場;冇咩事佢就唔好出嚟啦咁嘅感覺

當然可以話住持嘅處事方式都任由主角嘅扭曲思想自我醞釀 但其實冇柏木嘅觸發(不斷勾起金閣喺主角心目中嘅地位;佢嗰種醜陋而快活嘅生存方式;同主角探討過關於人生嘅話題)主角最後可能只係個毒撚,最多係一個怪僧
喺村上春樹咁紅之前
我諗三島就係上個日本最出名作家
自從第一次睇過《金閣寺》,一直好鍾意佢

《豐饒之海》可以話佢最重要著作
有本叫《美與暴烈:三島由紀夫的生和死》專著
入面有詳細分析,巴打有興趣可以搵嚟睇睇

我中學時差不多睇曬佢啲大作
記憶有啲模糊
真係要重溫

唔識日文
三島由佢存在時期嘅日本再到佢生平同性取向係佢好壓抑嘅地方。佢對女性嘅睇法比佢綜合以上嘅經歷扭曲得幾嚴重。佢好多作品都有表演出嚟。一個好有爭議性嘅日本作家,但係佢文學作品真係幾正
終於寫三島
睇親三島嘅書都好壓抑要抖哂大氣咁

金閣寺真係翻睇再翻睇
每次睇都好似又理解多咗三島咁
好感受到佢對自己嘅期許同內心陰暗之間嘅掙扎
遺憾禁色改編電影胎死腹中
仲有古風 川端康成
係囉
有好多禁片都原著佢嘅創作。
好難搵得翻,認真同意上邊巴打講嘅嘢。
重有佢真係村上春樹前最受歡迎嘅日本作家之一。
三島嘅生平真係好似一套電影咁,
就算𠵱家有人拍佢嘅一生題材都夠哂。
加上佢重要有齊政治正確原素,拍得好實拎硬獎。
假面的告白
覺得佢寫作除咗係宣揚自己嘅美學哲學
佢筆下嘅嘅人物都係佢對自己嘅救贖
有人拍過㗎
第一套我有睇
美國導演
Ok

第二套井浦新扮佢
惡評如潮
極端啲嚟講佢筆下嘅角色都係佢係某程度上對佢所經歷嘅事情嘅一種回響同情感上嘅發洩。佢所寫嘅嘢真係有一種好難表達出嚟嘅魅力,每個人睇到嘅嘢都唔同因為每個人對佢嘅見解都有啲唔同。我亦相信有人真係會睇到佢嘅文學作品情節睇到好唔服舒,但係明白咗佢嘅背景之後又有另一種味道。三島嘅作品同佢個人一樣咁復雜,一樣咁有味道。相信𠵱個真係佢最多人欣賞嘅一點。
第一套真係比較自傳式咁去表達三島,我都覺得okay幾好睇。

第二套睇到我爆粗,要維持啲19日本主意搞到三島個角色唔三唔四。完全睇唔到三島係文人果一面,套戲演到佢成日好似精神病咁鳩叫

如果兩套嚟比第二套嘅自殺位完全比第一套比下去。
第二套完全表達唔到三島果種烈士為信念而死嘅決心。
我第一次識人2套睇哂
同好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞