【港講文學】深夜時分,陪你在三島由紀夫的死忌,讀一遍《金閣寺》

218 回覆
117 Like 1 Dislike
第二套不睇也罷

果時睇開書之後見到有又搵到片源咪睇咗。
自己對自己有興趣嘅嘢都係會有動力啲去搵嚟睇
話時話我買左三島本文化防衛論都仲未睇
不過講真三島寫個種毁滅美真係寫得好入肉
明明毁滅同埋美其實咁矛盾
但佢就篇係可以融合得更好
憂國入面一開頭寫到兩夫妻型仔靚女
到自殺個種入肉既描寫再加上死個種面色蒼白,身體反應做成俊美外貌變形扭曲,依個反差真係哇一聲出黎
日本今年做過舞台劇
https://www.umegei.com/mishima2020/
如果唔係武肺
我已經睇咗
楯之會本多清話三島講過:「40歳をすぎて、文豪として死ぬか、英雄として死ぬか、その岐路に来ていた」
三島差不多所有長篇都睇晒
諗住睇晒大部分著作後先睇嗰本分析
一早睇咗

依個舊documentary 嚟
淨係早兩個月見過啲幾分鐘嘅clip係三島vs全共鬥
新nhk嗰個應該要等番排
新NHK已看
邊度有得睇
今年NHK做過2次三島documentary
1套係another stories
1套係NHK special
之前仲做過一集講三島 川端關係
好好睇
轉頭睇
三島由紀夫 没後50年、ドキュメンタリー映画『三島由紀夫 vs 東大全共闘 50年目の真実』が待望のDVD&Blu-ray化! (2020年11月25日) - エキサイトニュース https://www.excite.co.jp/news/article/Rooftop_40042/
出Blu-ray
マーク

巴打嘅提議好好
講得三島,川端康成都必講
諗吓講邊本比較吸引大家
巴打好熟三島
連電影嘅細節都知埋
等我睇吓有冇機會搵到嚟睇
我係舊片同documentary迷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞