M1 MacBook軟件支援災情嚴重 Apple用戶入手一周後分享:心累

101 回覆
5 Like 33 Dislike
靚仔、型、擺部機係cafe扮做野果份vanity港女最鍾意
我用開Mac
我9成時間都只係開apple news + 同safari 咋。。

樓上條友
家用角度同搵食比較

Btw
Adobe/HP/MS OFFICE呢類軟件又有幾濕鳩
條友用Mac用上腦

佢試吓淨係用Pages、Keynotes、Numbers

Windows 一開睇吓會唔會出事?!
其實我想部MacBook M1 做下公司文書(Ms outlook, word, excel, PowerPoint), 睇下YouTube, 剪下簡單短片,上網。我貪macbook夠耐用,方便拎岀拎入開會,岀trip!

我唔熟咩係ARM, X86.....但見話軟件兼容問題,我用啲普通software, 想問其他係咪問題唔大?
YouTube/上網/剪片(final cut pro)就一定冇問題
就算係x86 app我用開嗰啲都用到(包括office)
不過office就要你有幾重度使用

部機最大優勢始終都係靜/涼/核電
其本上Ms office ,Ms Teams係主要,日用夜用。大影響?

我爬文又見話個藍芽都有鑊氣?連接唔好?係咪真?
Teams我冇用
其他我用落都唔覺得同舊chip有咩分別

藍牙呢個問題我冇遇到
但網上都幾多人講
應該係真

呢部嘢始終係初代機
多鑊係正常
最好等多陣等啲問題fix好哂先再買
不過呢部比我想像中已經完善好多
好過M$部Surface Pro X
我有部surface, 3年就開始壞
見MacBook 平左,又算耐左,但又話轉左M1 ,好似好多鑊氣咁
典型初代嘢嘅鑊氣(要fix應該唔難)
但同時都有好多Intel年代冇嘅好處
你睇YouTube啲review其實係好評如潮
所以攪到我都唔知而家買 定等多陣先買好。
有型!
唔明m1有咩吸引
用intel又穩又快
56k上網已足夠
唔明點解你唔明

普通用係幾正
核電
其實如果買mba, 要唔要買番8核GPU? 定7核都夠?
m1 入手左個幾星期. 暫時得firefox 未support 會彈app
其他就咁裝dmg / ipad app 用都好流暢
7核應該夠
個分別應該係A12X同A12Z咁上下
利申:買咗7核
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞