M1 MacBook軟件支援災情嚴重 Apple用戶入手一周後分享:心累

101 回覆
5 Like 33 Dislike
Surface Pro X行ARM
M1 MacBook Air又係行ARM
啲review差勁遠
surface會唔會有機會刷到android
不過以m$可能好似win phone咁鎖晒bootloader.
就算屌APPLE都第一個屌你呢隻五毛狗先
睇01睇到咁自豪
搞好晒啲軟件先出? 咁on9都講得出, 點控制所有公司? 是但一間唔搞就永世都唔好出?
IFAN幫手試機,爽
蘋果6月就出左 developer transition kit比軟件商過渡,iOS Android出Beta有一半原因就係比啲軟件商準備好過渡,但Beta始終係Beta,同正式版可能有啲差距,Beta郁到唔一定正式版都郁到,要等正式版出左先最後汁一汁再推出支援M1,而一啲軟件商懶理等正式版出左先慢慢更新怪蘋果?咁唔單止M1,iOS,Android,Windows下下更新都要等齊軟件搞掂哂既話,個個唔洗更新拉
我用MacBook pro 開word空白頁都要十秒以上(你可以考慮升級或整下,十秒以上太誇張)

而用windows 機開office任何軟件都係好耐(唔係,SSD,兩秒搞掂)
ARM
Forbes 呢啲文同blog 冇分別
唔係 Forbes 自己嘅editing team 寫
我唔係Mac 用家,試過之,M1係有心之作
成班戇鳩連粒M1出左一個月都未夠
就已經吹到話災情
要咁完美既晨早都唔會買M1住啦
隔多排仲係咁先拎出黎講先有說服力
不嬲都話新嘢要等一兩年先好用啦
Ifan:用家問題
adobe 我就唔撚信佢架喇
講就講年頭

總之 rosetta 2 行得掂 capture 1 pro 同 Davinci Resolve 然後仲快過 i7 d 濕鳩 chip 我就收貨
岩岩係apple store 試mba 同mbp 開office都要差唔多10秒
用家問題
姐係買完啲crack版完全用唔到
差唔多十秒正常呀,M記啲野咁撚廢

你話要十秒以上就真係慢左啲

利申:得返iMac,部MacBook Pro賣左
而家係轉平台喎,一開始肯撚定有兼容問題啦
講近十年轉平台睇

Window RT 2012 0/10
根本係垃圾唔洗解釋

Surface pro x 2019 3/10
硬件都仲叫合格,軟件兼容同apps都完全跟唔到。

Chromebook 5/10
完全放棄desktop EXE,想靠chrome/apps補翻堆功能,
但出左9年都仲未補齊。

比較之下,ARM Mac 的確超曬班
因為行鳩通U用到燥
買第一代永遠係水魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞