M1 MacBook軟件支援災情嚴重 Apple用戶入手一周後分享:心累

101 回覆
5 Like 33 Dislike
連登仔又燈
盲目跟風

行Arm 都唔明點解咁快買
用Mac型,巴閉囉

點知做咗白老鼠,鑊氣多多
準工程機算係咁
唔好太期待佢可以有幾穩定

Apple講過,過渡期為2年
家陣2個星期都冇
係要時間令佢發展得好D

用著原生App先
否則,M1唔鐘意或唔啱用,咁買返Intel
要用Parallel VM出嚟

不過未出
識講might 唔係may
啱啱睇晒成篇Forbes 原文
一個強而有力嘅point 都冇

如果樓主搵到麻煩講下
果粉又阿叻上身

根本係兩個Level

計Geekbench (冇人用Cinebech 23 試SQ2,焗住用)
唔好講M1
連A12X同A14都打唔過
SQ2 係A13 水平
呢度唔係我陪你傾下你單機咗喇
唯一肯同你理性逐個point 去傾嘅機會你都要reject 咁冇計
唔駛理樓主個post la
佢唔肯理性討論時就一個負皮跟住自己傻笑

由得佢一個戇鳩就得
講咗軟件兼容度極差
你又當睇唔到,阿叻上身,咁冇嘢講啦柒頭
正式product你同我講佢係工程機
當人戇鳩都要有個限度喎
一係你搞好晒啲軟件先出
又要夾硬出,鑊氣又要多多,當人傻?
Apple 次次出新野都要過一排先更新俾你用
跟得太貼冇好處
貼01link仲要唔貼內文即係想點?
工程機

不過你啱,應該搞好晒D嘢先推出
唔應該當人傻

Microsoft RT, Windows Phone 7~8.x, Surface Arm inside呢D咁多鑊氣嘅嘢,真係當人超級大傻仔

Apple 真係呀,唔應該,應該一開始就推出完整Arm架構Mac生態,一招收其他競爭者皮
唔正式出 冇人用邊個會幫你搞好個生態
我做developer都唔會寫住啦 都冇人用
問下咁多大佬,係咪裝唔番舊嘅ADOBE CS??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞