M1 MacBook軟件支援災情嚴重 Apple用戶入手一周後分享:心累

101 回覆
5 Like 33 Dislike
想當年ARM SURFACE 行window RT
Apple 已經做得好好
有生之年見到ARM 做主流
beta開發者計劃

課金做白老鼠
Chromebook行到linux binary同wine好撚耐
起碼3年後先好買arm版,而家好多軟件連arm version compiler都未出,無謂做白老鼠
Office有幾重度使用係咩意思?
學生考慮緊換袋底air唔會剪片執圖淨係上網睇片用office (主要word)
想問下一般256G夠唔夠用?
因為個OS唔知佔幾多,app又佔幾多。我又有iCloud 。
主要app有 Ms office 全套,teams, zoom, Skype, PDF軟件,AutoCAD , 富途牛牛。
256點會夠用

今代連DIY升級SSD都冇

到時唔夠用,喊都無謂
我以為portable harddisk / iCloud(2T) 夠照
如果啲data真係上哂cloud
部機淨裝app
又唔涉及大型file
256都可能夠用嘅
搞arm咩問題 冇問題
Apple M1有咩問題 冇問題

問題係出係apple公司
次次都係用家就產品 唔係產品就用家
3.5mm M字額
用家意見? Who Fucking care

話轉就轉 中間一個過渡期都冇
我要你用x86就x86 arm就arm 你冇得揀
兼容性有問題 係用家問題

唔鍾意就躝開
每個apple產品都印咗呢幾隻字

intel轉arm有兩年過渡期喎
而且依家仲有intel mac買
Mac 係靚, 一直都好鐘意佢用Aaluminium, 但今次部mac pro既design, 真心好肉酸核突. 希望之後轉Arm會轉埋個design.
寧願遲啲都唔好而家入intel mac. 你睇吓幾多今年入intel 既都跳船賣機, 咁多人辦你而家都仲要入到時後悔自己笨7
你好似掉轉左來講

而家要工作用買intel先,過兩年等少D伏同多D software support先轉會arm
更準確嘅講法係如果真係因為要做嘢而買Intel
買得愈平愈好(二手/翻新etc)
hea玩冇所謂就買arm
E 家MacBook QC掂唔掂,要因AppleCare+? AC+佔左機價30%......
用家就產品有乜問題?
冇人迫你買
要自由度要做工程師可以過主

apple 就係要統一所有用家習慣
咁先可以 streamline 所有嘢
提升效能降低成本

事實上大部分用家的確冇思考過想要D咩
白紙一張 你餵乜佢食乜
對呢D人嚟講 apple ecosystem 已經好足夠
想知QC點?你自己睇吓天才吧日日都full book就知咩事啦
如果係掉轉, 即係而家要即刻入intel mac
驚新既有鑊, 咪講係寧願遲啲先入囉.
聽日大把時間任book喎
打code有無問題?
以前啲macbook好耐用,用十年8年都得。而家好似聽多左易有問題,好似買個AC+安全啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞