美國 H1B working visa

90 回覆
1 Like 7 Dislike
今年啱啱抽中咗
我中五做後門狗去美國讀cc
兩年cc後transfer去大學讀多兩年畢業
undergrad讀applied math
畢業後opt搵到份工喺間startup做software engineer
做咗一年後公司肯幫我抽h1b 第一次就中

樓主有咩問題即管問 我答到就盡答
呢條Bill係d喺美國印度體團搞出黎好似

Even 中國人都搞埋

成個EB 都係印度人佔最多

大陸第二
唔係大公司都中介唔介意講下有幾多人工?畢業之前有冇做intern?
stem真係已經好彩啲
宜家有president proclamation 抽到都好難get Visa stamp, 我印度同事等左8個月 我自己就extending.
呢條bill真攬炒全世界想行EB移民美國既人

而家連中國人都反緊呢條bill

其實係唔係大公司對你中個機率係無影響
畢業之有做過一份intern 不過都係startup
搵工過程中有試過in faang 不過7咗

我個state it狗人工嘅17 percentile即係最低工資大概93k美金一年
你喺邊個state做?
7左都好 都攞到H1B
我睇d 中國人講話要反S386
係因為senate 有條友加左條sec 9
唔比中國共產黨員拎綠卡
跟住佢地係咁話美國反華
所以要反對
其實黨員不嬲唔可以拎綠卡
只係侵侵上台之後渣正黎做
依家好難搵工,岩岩拎咗EAD card
喺WA
in過兩三間 當攞面試經驗
難,辛苦,真係睇你實力同運氣
你有料公司一定幫你申請。。

但你普通人:
OPT 岩岩開始,搵到工就盡力學盡力問,要記住大家知你係piece of shit, 唔好扮勁

學到咁上下,如果環境一般般,老闆又無俾positive feedback 你,唔好諗,就轉工

盡量唔好搵中國人,台灣人,
大部份知你要身份會係咁拖住你,
去搵白人中小型公司(習慣白人生活去前途好有用),去大公司太多OPT, H1B
我身邊既人都好景過我,就因為我做死一份工,
捱左好耐又學唔到d咩。

最緊要有好manager,好老闆,
學到野做到野正常都會幫你申請(無新法例限制下)
睇公司吧..
Yes,所以公司唔好就轉唔好等
我無返過香港 所有嘢喺美國搞 之前opt之後轉h1b
uscis就咁寄咗份新嘅i94比我之後就自動轉status
之前trump ban咗唔比批h1b visa 我都唔知而家到底批返未所以唔敢出境住 加上肺炎又要隔離21日所以我都係遲啲先搞返個visa 呢啲風險你自己諗
另一半抽中左H1B(我唔中)
但係我地本身plan緊BNO5+1
依加成個計劃亂撚晒
都唔知點好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞