美國 H1B working visa

90 回覆
1 Like 7 Dislike
有冇人美國大學畢業成功申請到?可唔可以講下經驗?
巴打都喺美國?
機會好微
知道啊,所以想申請成功嘅巴絲分享下經驗
有公司肯整,抽中籤咪得
身邊幾乎每個香港人都抽中
最難係揾到工而employer 又肯sponsor
不過家陣好似講緊H1B 改制
話要跟salary level 抽籤
如果係咁new grad 近乎無可能抽中
仲有間公司要肯等你最少半年(你4月抽,中咗都10月先攞到)
有opt 架喎
可以一邊做野一邊等approval
境外申請就另一回事
你身邊嘅人係番咩工?可唔可以講下?
無左香港關係法仲係同大陸分開抽咩
今年綠卡抽獎都已經無香港玩
最多一定係silicon valley既it狗
H1B working visa 唔等於綠卡呀。H1B好似不嬲都冇分開香港大陸抽
sor撈亂左
h1b同綠卡都大撚鑊
前有salary level後有HR.1044/S.386 + 香港關係法玩完
USCIS 仲當緊香港係獨立國家
但HR1044/S.386 真係大獲
過左就係印度人天下
salary level 同埋份工要同個degree直接有關應該趕走唔少人

抽中都要小心比人RFE
工程
商科基本上唔洗諗
抽到H1B應該穩陣攞到綠卡,知唔知道個salary range係乜?上網睇好多site都淨係講percentile
應該時間問題
綠卡抽獎都bam左香港人玩 可能下年就正式收皮
我都有朋友喺apple做都有H1B
醫療方面呢?
之前有朋友喺到讀藝術,膽粗粗想試抽不過當然抽唔到
後者唔清楚具體玩法

前者最大問題在於你要拎到綠卡之前必須有留係美國既工作簽證,無工開一排(無記錯係60日)就要躝,中間有乜差錯就,所以一定越快越好
係啊60日之後就踢你出去巴打都好熟啲條例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞